Sałatka z kwiatem bananowca • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KWIAT BANANOWCA
Wodę łączymy z octem w dużej misce. Przed krojeniem kwiatu bananowca nóż smarujemy olejem, gdyż kwiat puszcza kleisty sok. Z kwiatów bananowca zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście – pozostawiamy je do podania sałatki. Gdy dostaniemy się już do bladożółtego środka, odcinamy z niego grubszą łodyżkę, a pozostałą część kroimy w cienkie plastry. Pokrojony kwiat bananowca od razu wrzucamy do wody z octem, aby nie ściemniał.
KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Sezam prażymy na suchej patelni, orzeszki ziemne kroimy drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W miseczce łączymy sos sojowy z syropem z agawy i sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Całość mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pokrojone kwiaty bananowca odcedzamy i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Sałatkę układamy na liściach kwiatu bananowca, posypujemy sezamem, orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
577,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
96,2 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
8,3 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.