przepis-na-kobiete.pl

Parzybroda • przepis • składniki • przygotowanie

Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Parzybroda

Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
smalec - 2 łyżki
majeranek suszony - 1 łyżeczka
boczek wędzony - 300 g
woda - 3 l
ziele angielskie - 4 szt.
ziemniak - 500 g
żeberka wieprzowe,świeże - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY WARZYWA I GOTUJEMY ZUPĘ:
Żeberka wyławiamy z wywaru i odkładamy, przyprawy pozostawiamy w garnku. Opcjonalnie: uzupełniamy wywar wodą, by uzyskać łącznie 3 l płynu.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Boczek obieramy ze skóry. Odcięte skórki dodajemy do gotującej się zupy.
3.ŁĄCZYMY ZASMAŻKĘ Z ZUPĄ:
Gotową zasmażkę dodajemy do gotującej się parzybrody i mieszamy, by dokładnie rozprowadzić ją w zupie.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy na talerze z porcją ziemniaków i mięsa.
Parzybroda

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY WARZYWA I GOTUJEMY ZUPĘ

Żeberka wyławiamy z wywaru i odkładamy, przyprawy pozostawiamy w garnku. Opcjonalnie: uzupełniamy wywar wodą, by uzyskać łącznie 3 l płynu.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Boczek obieramy ze skóry. Odcięte skórki dodajemy do gotującej się zupy.

3

ŁĄCZYMY ZASMAŻKĘ Z ZUPĄ

Gotową zasmażkę dodajemy do gotującej się parzybrody i mieszamy, by dokładnie rozprowadzić ją w zupie.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy na talerze z porcją ziemniaków i mięsa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3339,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37,6 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

24 g

💪

Białko

24 g

Podobne przepisy