przepis-na-kobiete.pl

Mazurek cytrynowy • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 410 g
śmietana 18% - 1,25 łyżki
sól - 1 szczypta
ekstrakt waniliowy - 0,3 łyżeczki
jajko - 3 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
cukier puder - 115 g
cytryna - 5 szt.
dekoracje cukrowe - 3 szt.
kwiaty jadalne - 3 szt.
herbatniki - 4 szt.
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, śmietanę, cukier puder, sól, ekstrakt oraz jajko i żółtko. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
2.CHŁODZIMY CIASTO:
Formujemy kulkę z ciasta i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
3.WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je. Dzielimy je na dwie części — większą i mniejszą, stanowiącą ⅓ wielkości tej większej. Z dużej części ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły kształt.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią okrągły spód. Potem z mniejszej części ciasta formujemy cieniutki warkocz i oplatamy nim boki formy. Lekko dociskamy i robimy widelcem delikatne dziurki w spodzie ciasta.
5.PIECZEMY CIASTO:
Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy na blat i studzimy.
6.UCIERAMY KREM:
Wyciskamy sok z cytryny do kubka i przecedzamy go. Do miski dodajemy cukier, jajka, żółtka, wyciśnięty sok oraz masło i zaczynamy mieszać wszystko trzepaczką.
7.PODGRZEWAMY KREM:
Do rondelka wlewamy ok. 250 ml wody i podgrzewamy ją na małym ogniu. Ustawiamy miskę na rondelku i mieszamy krem, aż do momentu, w którym składniki się połączą na gładki krem.
8.STUDZIMY KREM:
Gotowy krem studzimy do temperatury 40˚C. Najlepiej użyć tu termometru kuchennego. Jeśli go nie mamy, po prostu studzimy krem do takiego stopnia, by przy dotyku palcem już nie parzył.
9.PRZEKŁADAMY KREM NA CIASTO:
Na wystudzone ciasto przekładamy krem i rozsmarowujemy go.
10.OZDABIAMY MAZURKA:
Kruszymy herbatniki. Powstałe okruszki wysypujemy przy rantach formy, dokoła. Tak przygotowanego mazurka ozdabiamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby krem stężał.
Mazurek cytrynowy

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, śmietanę, cukier puder, sól, ekstrakt oraz jajko i żółtko. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.

2

CHŁODZIMY CIASTO

Formujemy kulkę z ciasta i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.

3

WAŁKUJEMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je. Dzielimy je na dwie części — większą i mniejszą, stanowiącą ⅓ wielkości tej większej. Z dużej części ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły kształt.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią okrągły spód. Potem z mniejszej części ciasta formujemy cieniutki warkocz i oplatamy nim boki formy. Lekko dociskamy i robimy widelcem delikatne dziurki w spodzie ciasta.

5

PIECZEMY CIASTO

Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy na blat i studzimy.

6

UCIERAMY KREM

Wyciskamy sok z cytryny do kubka i przecedzamy go. Do miski dodajemy cukier, jajka, żółtka, wyciśnięty sok oraz masło i zaczynamy mieszać wszystko trzepaczką.

7

PODGRZEWAMY KREM

Do rondelka wlewamy ok. 250 ml wody i podgrzewamy ją na małym ogniu. Ustawiamy miskę na rondelku i mieszamy krem, aż do momentu, w którym składniki się połączą na gładki krem.

8

STUDZIMY KREM

Gotowy krem studzimy do temperatury 40˚C. Najlepiej użyć tu termometru kuchennego. Jeśli go nie mamy, po prostu studzimy krem do takiego stopnia, by przy dotyku palcem już nie parzył.

9

PRZEKŁADAMY KREM NA CIASTO

Na wystudzone ciasto przekładamy krem i rozsmarowujemy go.

10

OZDABIAMY MAZURKA

Kruszymy herbatniki. Powstałe okruszki wysypujemy przy rantach formy, dokoła. Tak przygotowanego mazurka ozdabiamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby krem stężał.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5331,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

761,6 kcal

🥑

Tłuszcz

41,5 g

🌾

Węglowodany

87,7 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy