Makaron z chorizo i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Marzysz o wielkiej makaronowej uczcie? Wypróbuj przepis Darii na makaron tagliatelle z chorizo, krewetkami w sosie z winem i mascarpone. Pycha!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS DO MAKARONU
Cebulę drobno siekamy w kostkę. Czosnek kroimy w plastry. Na patelnię rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy chorizo pokrojone w cienkie plastry. Smażymy, aż puści sok i odparuje. Dodajemy czosnek z cebulą i smażymy. Dodajemy krewetki, groszek mrożony i pomidorki przekrojone na pół. Podlewamy winem i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy serek mascarpone. Pietruszkę siekamy i dodajemy na końcu do sosu.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron świeży gotujemy według wskazań na opakowaniu.
PODAJEMY DANIE
W głębokim talerzu wykładamy makaron, dodajemy porcję sosu. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4027,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
503,4 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
19,5 g
Białko
19,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!