Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.
SCHŁADZAMY SERNIK
Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6309,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
525,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pajęczynowe pancakes dyniowe
Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Kokosowe pancakes bez glutenu
Bezglutenowa wersja placuszków inspirowanych Ameryką – spróbuj kokosowych pancakes, które przygotujesz według przepisu Kingi!

Chowder z łososiem
Wyjątkowa zupa rybna inspirowana kuchnią amerykańską, czyli chowder. Dzięki dodatkowi wędzonej papryki nabiera wyrazistości, a zabielenie mlekiem, choć niezwykłe, naprawdę dodaje smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
Tosty na słodko? Deser idealny! Wypróbuj połączenia pełnoziarnistego pieczywa z czekoladą i karmelizowanymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.