przepis-na-kobiete.pl

Lody o smaku słonego karmelu • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!

Lody o smaku słonego karmelu

Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masa krówkowa - 300 g
ser mascarpone - 250 g
sól - 3 szczypty
śmietana 30% - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. W momencie gdy masa będzie już gęsta (ale jeszcze nie ubita), dodajemy połowę masy krówkowej. Ubijamy dalej.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI LODÓW:
Serek mascarpone przekładamy do osobnej miski, rozdrabniamy go w niej i mieszamy. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka mascarpone i mieszamy rózgą. Gdy całość dobrze wymieszamy, dodajemy resztę kajmaku i mieszamy tak, aby zostały grudki masy krówkowej. Masę doprawiamy solą. Całość raz jeszcze delikatnie mieszamy.
3.MROZIMY LODY:
Przygotowujemy plastikowe pojemniki i przekładamy do nich masę. Zamykamy pudełka, uderzamy dnem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Mrozimy ok. 12 godzin.
4.NAKŁADAMY LODY:
Lody nakładamy gałkownicą do pucharków.
Lody o smaku słonego karmelu

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na średnich obrotach. W momencie gdy masa będzie już gęsta (ale jeszcze nie ubita), dodajemy połowę masy krówkowej. Ubijamy dalej.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI LODÓW

Serek mascarpone przekładamy do osobnej miski, rozdrabniamy go w niej i mieszamy. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do serka mascarpone i mieszamy rózgą. Gdy całość dobrze wymieszamy, dodajemy resztę kajmaku i mieszamy tak, aby zostały grudki masy krówkowej. Masę doprawiamy solą. Całość raz jeszcze delikatnie mieszamy.

3

MROZIMY LODY

Przygotowujemy plastikowe pojemniki i przekładamy do nich masę. Zamykamy pudełka, uderzamy dnem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Mrozimy ok. 12 godzin.

4

NAKŁADAMY LODY

Lody nakładamy gałkownicą do pucharków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2685 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

447,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,5 g

🌾

Węglowodany

28,6 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Lody o smaku słonego karmelu - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl