Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
lub blachę do pieczenia kurczaka, pergamin, folię aluminiową, blachę do pieczenia kalarepy, naczynie żaroodporne do pieczenia pomidorków koktajlowych.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KURCZAKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (minimum 1 godzinę przed pieczeniem), by mięso nabrało temperatury pokojowej. MASŁO MOCNO ZMRÓŹ: w lodówce.
MARYNATA MIÓD WLEWAMY
do rozgrzanego garnka, dodajemy posiekany świeży imbir, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz sok z 1,5 pomarańczy.
GOTUJEMY, REDUKUJĄC O
1/4 objętości. FARSZ KURCZAKA MYJEMY: i suszymy.
2 POMARANCZE KROIMY
w grube plastry lub cwiartki.
DODAJEMY 3-4 ZABKI
czosnku pokrojone w plastry, kilka gałazek swiezego rozmarynu, troche oliwy oraz posiekany imbir.
CAŁOSC MIESZAMY. KURCZAKA NADZIEWAMY
farszem.
ODCINAMY SKRZYDEŁKA ORAZ
„zamykamy” kurczaka, nacinajac błonke i wkładajac w nia kostke.
KURCZAKA PRZEKŁADAMY NA
blache wyłozona pergaminem.
POLEWAMY PRZYGOTOWANA MARYNATA
(czesc marynaty zostawiamy, bedziemy nia marynowac kalarepe i pomidorki oraz uzyjemy jej do sosu).
KURCZAKA PIECZEMY W
temperaturze 150-160°C przez 1,5-2 godziny w zaleznosci od wielkosci kurczaka, raz na jakis czas podlewajac marynata.
PIECZONA KALAREPA OBCINAMY
liście kalarepy, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże cząstki.
KALAREPĘ KŁADZIEMY NA
folię polaną oliwą z kilkoma gałązkami rozmarynu, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, łyżeczkę cynamonu, polewamy odrobiną marynaty.
CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY FOLIĄ,
boki folii szczelnie zawijamy – tak przygotowaną kalarepę wkładamy na mniej więcej 1 godzinę do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
PIECZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE
W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, doprawiamy je gałazkami rozmarynu, polewamy niewielką ilością marynaty oraz niewielką ilością miodu, oliwy i posypujemy odrobiną soli.
ZAPIEKAMY KRÓTKO (PODGRZEWAMY
do momentu lekkiego pęknięcia skórki) w temperaturze 180°C.
SOS POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
marynaty redukujemy aż do uzyskania gęstego sosu, dodajemy sok z 1/2 cytryny, odrobinę skórki z cytryny i skórki z pomarańczy, zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i pieprz.
CAŁOŚĆ POWOLI GOTUJEMY
i mieszamy.
JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO
kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
NASTĘPNIE POLEWAMY SOSEM,
podajemy z pieczonymi pomidorkami i kalarepą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5658,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1414,5 kcal
Tłuszcz
91,2 g
Węglowodany
82,1 g
Błonnik
73,1 g
Białko
73,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!

Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!

Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.