przepis-na-kobiete.pl

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą

Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
pomarańcza - 2 szt.
imbir świeży - 30 g
kalarepa - 4 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 150 g
cytryna - 1 szt.
masło - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
lub blachę do pieczenia kurczaka, pergamin, folię aluminiową, blachę do pieczenia kalarepy, naczynie żaroodporne do pieczenia pomidorków koktajlowych.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160°C (termoobieg).
3.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KURCZAKA:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (minimum 1 godzinę przed pieczeniem), by mięso nabrało temperatury pokojowej. MASŁO MOCNO ZMRÓŹ: w lodówce.
4.MARYNATA MIÓD WLEWAMY:
do rozgrzanego garnka, dodajemy posiekany świeży imbir, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz sok z 1,5 pomarańczy.
5.GOTUJEMY, REDUKUJĄC O:
1/4 objętości. FARSZ KURCZAKA MYJEMY: i suszymy.
6.2 POMARANCZE KROIMY:
w grube plastry lub cwiartki.
7.DODAJEMY 3-4 ZABKI:
czosnku pokrojone w plastry, kilka gałazek swiezego rozmarynu, troche oliwy oraz posiekany imbir.
8.CAŁOSC MIESZAMY. KURCZAKA NADZIEWAMY:
farszem.
9.ODCINAMY SKRZYDEŁKA ORAZ:
„zamykamy” kurczaka, nacinajac błonke i wkładajac w nia kostke.
10.KURCZAKA PRZEKŁADAMY NA:
blache wyłozona pergaminem.
11.POLEWAMY PRZYGOTOWANA MARYNATA:
(czesc marynaty zostawiamy, bedziemy nia marynowac kalarepe i pomidorki oraz uzyjemy jej do sosu).
12.KURCZAKA PIECZEMY W:
temperaturze 150-160°C przez 1,5-2 godziny w zaleznosci od wielkosci kurczaka, raz na jakis czas podlewajac marynata.
13.PIECZONA KALAREPA OBCINAMY:
liście kalarepy, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże cząstki.
14.KALAREPĘ KŁADZIEMY NA:
folię polaną oliwą z kilkoma gałązkami rozmarynu, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, łyżeczkę cynamonu, polewamy odrobiną marynaty.
15.CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY FOLIĄ,:
boki folii szczelnie zawijamy – tak przygotowaną kalarepę wkładamy na mniej więcej 1 godzinę do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
16.PIECZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE:
W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, doprawiamy je gałazkami rozmarynu, polewamy niewielką ilością marynaty oraz niewielką ilością miodu, oliwy i posypujemy odrobiną soli.
17.ZAPIEKAMY KRÓTKO (PODGRZEWAMY:
do momentu lekkiego pęknięcia skórki) w temperaturze 180°C.
18.SOS POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
marynaty redukujemy aż do uzyskania gęstego sosu, dodajemy sok z 1/2 cytryny, odrobinę skórki z cytryny i skórki z pomarańczy, zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i pieprz.
19.CAŁOŚĆ POWOLI GOTUJEMY:
i mieszamy.
20.JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO:
kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
21.NASTĘPNIE POLEWAMY SOSEM,:
podajemy z pieczonymi pomidorkami i kalarepą.
Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

lub blachę do pieczenia kurczaka, pergamin, folię aluminiową, blachę do pieczenia kalarepy, naczynie żaroodporne do pieczenia pomidorków koktajlowych.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160°C (termoobieg).

3

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KURCZAKA

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (minimum 1 godzinę przed pieczeniem), by mięso nabrało temperatury pokojowej. MASŁO MOCNO ZMRÓŹ: w lodówce.

4

MARYNATA MIÓD WLEWAMY

do rozgrzanego garnka, dodajemy posiekany świeży imbir, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz sok z 1,5 pomarańczy.

5

GOTUJEMY, REDUKUJĄC O

1/4 objętości. FARSZ KURCZAKA MYJEMY: i suszymy.

6

2 POMARANCZE KROIMY

w grube plastry lub cwiartki.

7

DODAJEMY 3-4 ZABKI

czosnku pokrojone w plastry, kilka gałazek swiezego rozmarynu, troche oliwy oraz posiekany imbir.

8

CAŁOSC MIESZAMY. KURCZAKA NADZIEWAMY

farszem.

9

ODCINAMY SKRZYDEŁKA ORAZ

„zamykamy” kurczaka, nacinajac błonke i wkładajac w nia kostke.

10

KURCZAKA PRZEKŁADAMY NA

blache wyłozona pergaminem.

11

POLEWAMY PRZYGOTOWANA MARYNATA

(czesc marynaty zostawiamy, bedziemy nia marynowac kalarepe i pomidorki oraz uzyjemy jej do sosu).

12

KURCZAKA PIECZEMY W

temperaturze 150-160°C przez 1,5-2 godziny w zaleznosci od wielkosci kurczaka, raz na jakis czas podlewajac marynata.

13

PIECZONA KALAREPA OBCINAMY

liście kalarepy, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże cząstki.

14

KALAREPĘ KŁADZIEMY NA

folię polaną oliwą z kilkoma gałązkami rozmarynu, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, łyżeczkę cynamonu, polewamy odrobiną marynaty.

15

CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY FOLIĄ,

boki folii szczelnie zawijamy – tak przygotowaną kalarepę wkładamy na mniej więcej 1 godzinę do piekarnika, w którym piecze się kurczak.

16

PIECZONE POMIDORKI KOKTAJLOWE

W naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, doprawiamy je gałazkami rozmarynu, polewamy niewielką ilością marynaty oraz niewielką ilością miodu, oliwy i posypujemy odrobiną soli.

17

ZAPIEKAMY KRÓTKO (PODGRZEWAMY

do momentu lekkiego pęknięcia skórki) w temperaturze 180°C.

18

SOS POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

marynaty redukujemy aż do uzyskania gęstego sosu, dodajemy sok z 1/2 cytryny, odrobinę skórki z cytryny i skórki z pomarańczy, zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i pieprz.

19

CAŁOŚĆ POWOLI GOTUJEMY

i mieszamy.

20

JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO

kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.

21

NASTĘPNIE POLEWAMY SOSEM,

podajemy z pieczonymi pomidorkami i kalarepą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5658,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1414,5 kcal

🥑

Tłuszcz

91,2 g

🌾

Węglowodany

82,1 g

🥬

Błonnik

73,1 g

💪

Białko

73,1 g

Podobne przepisy