Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 8-10 minut aż do zeszklenia. Warzywa odkładamy. Na tej samejpatelnipodsmażamy do kruchości mielone mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ponownie warzywa, dolewamy wino, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Sos dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Wrondelkurozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PIECZEMY LASAGNE
Nakładamy trochę sosu beszamelowego na dnonaczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy 2-3 płaty lasagne, zalewamy kilkomałyżkamisosu pomidorowego. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy. Posypujemy startym serem i parmezanem. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż ser się zrumieni. Przed krojeniem lasagne lekko studzimy. Podajemy posypane listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4247,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
707,9 kcal
Tłuszcz
37,6 g
Węglowodany
51,9 g
Błonnik
39 g
Białko
39 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.