Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą • przepis • składniki • przygotowanie
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Brzoskwinie dokładnie myjemy i przekrawamy na pół.Wyciskamy sok z połówki cytryny do miseczki.
PODSMAŻAMY BRZOSKWINIE
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy (⅓ łyżki). Wrzucamy połówki brzoskwiń i podsmażamy je przez niecałą minutę z obu stron. Po chwili posypujemy brzoskwinie cukrem, dodajemy miód i dalej smażymy przez minutę. Pod sam koniec smażenia skrapiamy brzoskwinie sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną pieprzu cayenne i szczyptą soli. Gotowe brzoskwinie przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy na mniejsze kromki o grubości ok. 1,5 cm. Każdą bagietkę smarujemy delikatnie oliwą i lekko grillujemy na patelni grillowej.
NAKŁADAMY BURRATĘ
Na każdą kromkę nakładamy ¼ kulki burraty i rozsmarowujemy ją.
DODAJEMY BRZOSKWINIE
Nakładamy 2 połowy brzoskwini na każdą kromkę bagietki.
WYKAŃCZAMY KANAPKI
Dzielimy tymianek na mniejsze części i posypujemy kanapki. Potem polewamy wszystkie kanapki odrobiną oliwy, ewentualnie dodatkowym miodem. Gotowe kanapeczki serwujemy gościom na talerzach lub półmisku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2672,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,4 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
4,7 g
Białko
19,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Pasta pomidorowa
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.