przepis-na-kobiete.pl

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ

Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ogórek - 1 szt.
ser kozi - 130 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
szynka gotowana - 30 g
pieprz biały - 1 szczypta
rukola - 20 g
sałata dębowa - 100 g
nasiona słonecznika - 3 g
natka pietruszki - 2 g
olej rzepakowy - 10 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ TWAROGOWĄ:
Do miski przekładamy serek kozi, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem, mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
3.GRILLUJEMY PAPRYKĘ:
Paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę.
4.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ PAPRYKOWĄ:
Do bazy twarogowej dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy.
5.GRILLUJEMY CUKINIĘ:
Smażymycukinię(cukinię myjemy i  kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.
6.PRZYGOTOWUJEMY KANAPKĘ:
Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min.) do nagrzanego do 230° C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umytyogórektniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ TWAROGOWĄ

Do miski przekładamy serek kozi, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem, mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki.

3

GRILLUJEMY PAPRYKĘ

Paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę.

4

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ PAPRYKOWĄ

Do bazy twarogowej dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy.

5

GRILLUJEMY CUKINIĘ

Smażymycukinię(cukinię myjemy i  kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.

6

PRZYGOTOWUJEMY KANAPKĘ

Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min.) do nagrzanego do 230° C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umytyogórektniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1849,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1849,3 kcal

🥑

Tłuszcz

121,3 g

🌾

Węglowodany

134,4 g

🥬

Błonnik

23,2 g

💪

Białko

60,3 g

Podobne przepisy