Kurczak po toskańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do miseczki. Kurczaka oczyść i usuń z niego błonki, a potem przekrój pierś na pół, by stała się cieńsza.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło, a potem podsmaż na niej kurczaka. Mięso dopraw na patelni 1 g soli, 0,5 g pieprzu, 0,5 g oregano, 0,5 g rozmarynu i 0,5 g tymianku. Pierś powinna smażyć się z każdej strony do momentu, aż nabierze złotego koloru.
KROIMY POMIDORY
W czasie, gdy kurczak się smaży, umyj deskę, a potem pokrój na niej pomidory w cienkie paski.
SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na patelnię dodaj czosnek oraz cebulę i wymieszaj z kurczakiem. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj suszone pomidory i ponownie zamieszaj. Po 4-5 minutach podlej całość winem i zamieszaj.
BUDUJEMY SOS
Gdy wino zacznie się redukować, powoli dodaj do niego bulion. Całość zamieszaj i gotuj przez 4 minuty. Dodaj resztę przypraw i ziół.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietankę, a następnie nabierz łyżką sos z patelni i dodaj do kubka. Całość zamieszaj. Czynność powtórz kilkakrotnie, cały czas mieszając.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodaj śmietanę do składników gotujących się na patelni i zamieszaj. Pozwól jej się gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY SER I SZPINAK
Zetrzyj parmezan na tarce wprost do gotującego się sosu i zamieszaj. Po chwili dodaj także mascarpone i ponownie zamieszaj. Na sam koniec dodaj także szpinak i ponownie zamieszaj.
WYKAŃCZAMY DANIE
Po dodaniu sera lekko zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj pokrywką. Całość powinna dusić się przez 15-20 minut, aż sos stanie się gęsty.
SERWUJEMY DANIE
Gotowe danie przełóż na głębokie talerze i serwuj w towarzystwie ulubionego makaronu, pieczywa lub dzikiego ryżu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3053,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
763,4 kcal
Tłuszcz
31,6 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
5 g
Białko
55,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko!

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!