przepis-na-kobiete.pl

Kurczak hoisin z makaronem udon • przepis • składniki • przygotowanie

Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Kurczak hoisin z makaronem udon

Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

groszek cukrowy - 200 g
makaron udon - 400 g
marchew - 1 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
kurczak filety z piersi - 400 g
sezam biały - 2 łyżki
Szpinak Baby - 75 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło orzechowe - 2 łyżki
ocet ryżowy - 2 łyżeczki
olej sezamowy - 2 łyżeczki
papryczka chili czerwona - 1 szczypta
sos sojowy - 5 łyżek
syrop klonowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu hoisin mieszamy ze sobą.
2.PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO:
Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote z każdej strony.
3.PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA:
Marchewkę obieramy i kroimy w równe, cienkie paski (julienne), groszek cukrowy kroimy ukośnie. Tak przygotowane warzywa dodajemy wraz ze szpinakiem do kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut, cały czas mieszając.
4.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
5.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do kurczaka i warzyw wlewamy sos hoisin. Smażymy całość ok. 3 minut, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki. Po tym czasie dodajemy makaron udon i ponownie mieszamy.
6.PODAJEMY MAKARON:
Tak przygotowane danie możemy wyłożyć na talerze i posypać sezamem. Do podania świetnie nadają się kawałki cytryny oraz świeża kolendra lub tajska bazylia.
Kurczak hoisin z makaronem udon

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu hoisin mieszamy ze sobą.

2

PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY MIĘSO

Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złote z każdej strony.

3

PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA

Marchewkę obieramy i kroimy w równe, cienkie paski (julienne), groszek cukrowy kroimy ukośnie. Tak przygotowane warzywa dodajemy wraz ze szpinakiem do kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut, cały czas mieszając.

4

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

5

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do kurczaka i warzyw wlewamy sos hoisin. Smażymy całość ok. 3 minut, aż sos dokładnie pokryje wszystkie składniki. Po tym czasie dodajemy makaron udon i ponownie mieszamy.

6

PODAJEMY MAKARON

Tak przygotowane danie możemy wyłożyć na talerze i posypać sezamem. Do podania świetnie nadają się kawałki cytryny oraz świeża kolendra lub tajska bazylia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1924,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,5 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy