Kajmakowy deser tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Mascarpone łączymy w misce z masą kajmakową. Dokładnie mieszamy, delikatnie napowietrzając masę. Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
NAMACZAMY CIASTECZKA
Owoce lasu odsączamy na sitku o drobnych oczkach.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Bazę deseru przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na dno pucharków. Na warstwie masy układamy namoczone ciasteczka i porcję odsączonych z syropu owoców lasu.
DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER
Gotowe desery oprószamy z wierzchu kakao. Dekorujemy świeżymi malinami, suchymi ciasteczkami amaretti i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3423,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
855,8 kcal
Tłuszcz
50,7 g
Węglowodany
95,5 g
Błonnik
13,3 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto migdałowe z morelami
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Kurczak w sosie jogurtowym
Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!