przepis-na-kobiete.pl

Królik w sosie śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Królik w sosie śliwkowym

Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

oliwa z oliwek - 4 łyżki
królik, tuszka - 0,5 szt.
wino czerwone - 1,5 l
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
jajko - 5 szt.
boczek wędzony w plastrach - 100 g
tymianek suszony - 1 szczypta
mąka pszenna tortowa - 0,5 kg
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 0,5 kg
woda - 250 ml
masło - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA KRÓLIKA:
porcjujemy, odcinamy łapy, skoki , tułów kroimy na pół.
2.OGON WYRZUCAMY, A:
korpus królika otwieramy, dzieląc go na dwie części.
3.Z JEGO ŚRODKA:
wyjmujemy nadmiar tłuszczu, a potem myjemy królika pod bieżącą wodą.
4.NASTĘPNIE USUWAMY SKÓRĘ:
z królika – z części podbrzusznej – i porcjujemy na kawałki.
5.W GARNKU ROZPUSZCZAMY:
10 g masła i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchew.
6.CAŁOŚĆ SMAŻYMY:
ok. 3 MINUT, OD: czasu do czasu mieszając.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY WINO:
wytrawne, dużą szczyptę suszonego tymianku i 3 liście laurowe.
8.CAŁOŚĆ GOTUJEMY:
ok. 3 MINUT.
9.NASTĘPNIE GARNEK ZDEJMUJEMY:
z ognia i wkładamy kawałki królika do gorącej marynaty.
10.GDY CAŁOŚĆ OSTYGNIE,:
garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
11.KRÓLIK POWINIEN BYĆ:
w całości zanurzony w marynacie winnej.
12.NA TALERZ PRZYKRYTY:
czystą ściereczką wykładamy królika z garnka z marynatą.
13.
OSUSZAMY GO.
14.MARYNATĘ PRZECEDZAMY I:
przelewany do miski.
15.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w plastry boczek, do którego dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy 3-4 minuty.
16.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
miski i odstawiamy.
17.DO TEGO SAMEGO:
garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
18.DO ROZGRZANEJ OLIWY:
dodajemy 40 g masła i smażymy królika z obu stron.
19.DODAJEMY PODSMAŻONE CEBULKI:
z boczkiem.
20.DOLEWAMY ODCEDZONE WINO,:
śliwki i gotujemy.
21.OD MOMENTU ZAGOTOWANIA:
zmniejszamy ogień (królik powinien gotować się na średnim płomieniu) i gotujemy godzinę.
22.SPAETZLE 5 JAJ:
roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy pieprz, sól, mąkę i wodę. CAŁOŚĆ CAŁY CZAS: mieszamy.
23.NA DREWNIANEJ DESCE:
do krojenia rozsmarowujemy podłużny prostokąt z ciasta i za pomocą noża zamoczonego w wodzie oddzielamy małe, podłużne kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i soli.
24.GDY SPAETZLE WYPŁYNĄ:
na wierzch, hartujemy je w zimnej wodzie, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym maśle (mniej więcej 10-15 g) na patelni.
25.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem oraz natką pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
26.KRÓLIKA PRZEKŁADAMY DO:
wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia.
27.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY NATKĄ:
pietruszki. SPAETZLE WYKŁADAMY NA: talerz.
Królik w sosie śliwkowym

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA KRÓLIKA

porcjujemy, odcinamy łapy, skoki , tułów kroimy na pół.

2

OGON WYRZUCAMY, A

korpus królika otwieramy, dzieląc go na dwie części.

3

Z JEGO ŚRODKA

wyjmujemy nadmiar tłuszczu, a potem myjemy królika pod bieżącą wodą.

4

NASTĘPNIE USUWAMY SKÓRĘ

z królika – z części podbrzusznej – i porcjujemy na kawałki.

5

W GARNKU ROZPUSZCZAMY

10 g masła i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchew.

6

CAŁOŚĆ SMAŻYMY

ok. 3 MINUT, OD: czasu do czasu mieszając.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY WINO

wytrawne, dużą szczyptę suszonego tymianku i 3 liście laurowe.

8

CAŁOŚĆ GOTUJEMY

ok. 3 MINUT.

9

NASTĘPNIE GARNEK ZDEJMUJEMY

z ognia i wkładamy kawałki królika do gorącej marynaty.

10

GDY CAŁOŚĆ OSTYGNIE,

garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.

11

KRÓLIK POWINIEN BYĆ

w całości zanurzony w marynacie winnej.

12

NA TALERZ PRZYKRYTY

czystą ściereczką wykładamy królika z garnka z marynatą.

13

OSUSZAMY GO.

14

MARYNATĘ PRZECEDZAMY I

przelewany do miski.

15

W GARNKU ROZGRZEWAMY

1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w plastry boczek, do którego dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy 3-4 minuty.

16

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

miski i odstawiamy.

17

DO TEGO SAMEGO

garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

18

DO ROZGRZANEJ OLIWY

dodajemy 40 g masła i smażymy królika z obu stron.

19

DODAJEMY PODSMAŻONE CEBULKI

z boczkiem.

20

DOLEWAMY ODCEDZONE WINO,

śliwki i gotujemy.

21

OD MOMENTU ZAGOTOWANIA

zmniejszamy ogień (królik powinien gotować się na średnim płomieniu) i gotujemy godzinę.

22

SPAETZLE 5 JAJ

roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy pieprz, sól, mąkę i wodę. CAŁOŚĆ CAŁY CZAS: mieszamy.

23

NA DREWNIANEJ DESCE

do krojenia rozsmarowujemy podłużny prostokąt z ciasta i za pomocą noża zamoczonego w wodzie oddzielamy małe, podłużne kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i soli.

24

GDY SPAETZLE WYPŁYNĄ

na wierzch, hartujemy je w zimnej wodzie, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym maśle (mniej więcej 10-15 g) na patelni.

25

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem oraz natką pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

26

KRÓLIKA PRZEKŁADAMY DO

wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia.

27

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY NATKĄ

pietruszki. SPAETZLE WYKŁADAMY NA: talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3205,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

801,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,5 g

🌾

Węglowodany

23,8 g

🥬

Błonnik

35,3 g

💪

Białko

35,3 g

Podobne przepisy

Królik w sosie śliwkowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl