przepis-na-kobiete.pl

Krokiety z pieczarkami i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na pyszne danie, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Krokiety z pieczarkami i serem to idealna propozycja, łącząca chrupiące ciasto z aromatycznym farszem. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na przyjęcia.

Krokiety z pieczarkami i serem

Szukasz pomysłu na pyszne danie, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Krokiety z pieczarkami i serem to idealna propozycja, łącząca chrupiące ciasto z aromatycznym farszem. Ten przysmak doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet na przyjęcia.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko - 220 ml
woda gazowana - 220 ml
bułka tarta - 100 g
mąka pszenna - 50 g
jajko - 3 szt.
pieczarka - 400 g
cebula - 1 szt.
ser gouda - 150 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
olej - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski dodajemy mąkę, wodę gazowaną, mleko, jajka, olej (ok. 15 ml) i sól i mieszamy dokładnie.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Wlewamy na patelnię ok.  łyżkę oleju i rozgrzewamy go, a potem zaczynamy smażyć naleśniki. Smażymy naleśnik z jednej strony, a gdy brzegi zaczną odstawać, przerzucamy go na drugą stronę. Czynność powtarzam, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż standardowe naleśniki. Przekładamy naleśniki na talerz i dajemy im przestygnąć.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki starannie oczyszczamy wilgotną szmatką i drobno kroimy.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI NA FARSZ:
Rozgrzewamy na patelni olej i masło, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na średnim ogniu, a gdy cebula nabierze ładnego koloru, dodajemy pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, w którym z patelni odparuje cały płyn. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz, a następnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
5.DODAJEMY SER DO FARSZU:
Do lekko ciepłego farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy.
6.ZWIJAMY KROKIETY:
Na każdy z naleśników nakładamy farsz po środku, a potem składamy dół i boki naleśnika do środka i zaczynamy rolować ciasno krokiety.
7.PANIERUJEMY KROKIETY:
Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miseczki wbijamy jajka i je bełtamy. Panierujemy krokiety, najpierw obtaczając je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Czynność powtarzamy z każdym krokietem.
8.SMAŻYMY KROKIETY:
Na patelnię wlewamy olej, tak aby sięgał on do połowy krokieta i rozgrzewamy go. Gdy będzie już wystarczająco gorący, smażymy na nim krokiety z obu stron. Gdy panierka zrobi się rumiana, ściągamy krokiety z patelni i smażymy kolejne. Gotowe krokiety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe!
Krokiety z pieczarkami i serem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski dodajemy mąkę, wodę gazowaną, mleko, jajka, olej (ok. 15 ml) i sól i mieszamy dokładnie.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Wlewamy na patelnię ok.  łyżkę oleju i rozgrzewamy go, a potem zaczynamy smażyć naleśniki. Smażymy naleśnik z jednej strony, a gdy brzegi zaczną odstawać, przerzucamy go na drugą stronę. Czynność powtarzam, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż standardowe naleśniki. Przekładamy naleśniki na talerz i dajemy im przestygnąć.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki starannie oczyszczamy wilgotną szmatką i drobno kroimy.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Rozgrzewamy na patelni olej i masło, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na średnim ogniu, a gdy cebula nabierze ładnego koloru, dodajemy pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, w którym z patelni odparuje cały płyn. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz, a następnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

5

DODAJEMY SER DO FARSZU

Do lekko ciepłego farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy.

6

ZWIJAMY KROKIETY

Na każdy z naleśników nakładamy farsz po środku, a potem składamy dół i boki naleśnika do środka i zaczynamy rolować ciasno krokiety.

7

PANIERUJEMY KROKIETY

Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miseczki wbijamy jajka i je bełtamy. Panierujemy krokiety, najpierw obtaczając je w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Czynność powtarzamy z każdym krokietem.

8

SMAŻYMY KROKIETY

Na patelnię wlewamy olej, tak aby sięgał on do połowy krokieta i rozgrzewamy go. Gdy będzie już wystarczająco gorący, smażymy na nim krokiety z obu stron. Gdy panierka zrobi się rumiana, ściągamy krokiety z patelni i smażymy kolejne. Gotowe krokiety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4095,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

819,2 kcal

🥑

Tłuszcz

49,8 g

🌾

Węglowodany

67,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

26,8 g

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami i serem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl