przepis-na-kobiete.pl

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

schab bez kości - 600 g
musztarda - 6 łyżeczek
szpinak świeży - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidor suszony - 6 szt.
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
bułka tarta - 1 szkl
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Mięso kroimy na 6 plastrów i cienko rozbijamy tłuczkiem, aby uzyskać równomierną grubość.
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło. Obieramy i siekamy drobno czosnek. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż straci objętość i całkowicie odparuje z niego woda. W międzyczasie lekko solimy i dodajemy trochę pieprzu. Po usmażeniu farsz przekładamy do miski do przestudzenia, a patelnię myjemy. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odsączamy z nadmiaru oleju.
4.FASZERUJEMY MIĘSO:
Na brzeg każdego plastra mięsa nakładamy po ok. 2 łyżki szpinaku oraz po jednym kawałku suszonego pomidora. Zwijamy ciasno, zakładając do środka boki plastrów.
5.PANIERUJEMY ROLADKI:
Jajka roztrzepujemy widelcem i delikatnie je solimy. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na patelnię wlewamy olej, tak, aby pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go. Panierujemy roladki: najpierw zanurzamy je w jajku, następnie obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
6.SMAŻYMY ROLADKI:
Roladki układamy na patelni i jeśli są raczej płaskie, smażymy je przez ok. 8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 8 minut. Jeśli roladki wyszły bardziej pękate, smażymy je z czterech stron, po ok. 4 minuty na każdą z nich. Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso kroimy na 6 plastrów i cienko rozbijamy tłuczkiem, aby uzyskać równomierną grubość.

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na patelni rozgrzewamy masło. Obieramy i siekamy drobno czosnek. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż straci objętość i całkowicie odparuje z niego woda. W międzyczasie lekko solimy i dodajemy trochę pieprzu. Po usmażeniu farsz przekładamy do miski do przestudzenia, a patelnię myjemy. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odsączamy z nadmiaru oleju.

4

FASZERUJEMY MIĘSO

Na brzeg każdego plastra mięsa nakładamy po ok. 2 łyżki szpinaku oraz po jednym kawałku suszonego pomidora. Zwijamy ciasno, zakładając do środka boki plastrów.

5

PANIERUJEMY ROLADKI

Jajka roztrzepujemy widelcem i delikatnie je solimy. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na patelnię wlewamy olej, tak, aby pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go. Panierujemy roladki: najpierw zanurzamy je w jajku, następnie obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.

6

SMAŻYMY ROLADKI

Roladki układamy na patelni i jeśli są raczej płaskie, smażymy je przez ok. 8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 8 minut. Jeśli roladki wyszły bardziej pękate, smażymy je z czterech stron, po ok. 4 minuty na każdą z nich. Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1680,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

16,1 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

30,2 g

Podobne przepisy