Krem z gotowanym indykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy kalafior i masło. Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut, następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, w razie konieczności dolewamy wody. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i skórką otartą z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z INDYKA
Ugotowanego indyka siekamy bardzo drobno. Łączymy z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy indyka oliwą, solą, pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1495,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,8 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
11 g
Białko
32,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.