Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika • przepis • składniki • przygotowanie
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, po czym lekko odciskamy. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem, solą oraz oregano. Dodajemy jajko, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz podzieloną na mniejsze części bułkę.
FORMUJEMY PORCJE MIĘSA
Składniki łączymy zwilżonymi w wodzie dłońmi. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy cztery okrągłe kotlety.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKĘ
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KOTLETY DUSIMY RAZEM Z MARCHEWKĄ
Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju. Wkładamy kotlety oraz marchewkę. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości kotletów. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około pół godziny.
SERWUJEMY
Kotlety wraz z marchewką wykładamy na talerz. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1627,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,9 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
27,9 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!