przepis-na-kobiete.pl

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana - 360 g
ser twaróg półtłusty - 150 g
cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
świeży koperek - 1 łyżka
czosnek główka - 2 ząbki
majeranek - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
bułka tarta -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę kaszy mieszamy z twarogiem i całość mielimy. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY:
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
4.PODAJEMY KOTLETY:
Kotlety podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, solimy, zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy kaszę, gotujemy na sypko (ok. 12 minut), studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Studzimy. Połowę kaszy mieszamy z twarogiem i całość mielimy. Do zmielonej kaszy z twarogiem dodajemy kaszę nie zmieloną, ostudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę tartą, drobno posiekany koperek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

4

PODAJEMY KOTLETY

Kotlety podajemy gorące, najlepiej z zieloną sałatą i winegretem lub z sosem z pieczarek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1705,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

426,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

69,1 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

20,4 g

Podobne przepisy

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl