Kotlet schabowy z miodową kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY KOTLETY
Mięso owinięte folią spożywczą rozbijamy tłuczkiem, tak aby go nie porozrywać na kawałki. Doprawiamy solą oraz pieprzem z dwóch stron i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na średnim ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
PODSMAŻAMY KAPUSTĘ KISZONĄ
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię, na której smażyliśmy schabowe, dodajemy miód i drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Całość podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy smalec i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Kotlety schabowe podajemy z zasmażaną kapustą miodową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2887 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
577,4 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
29,1 g
Białko
29,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!

Agarowe galaretki malinowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!