przepis-na-kobiete.pl

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami

Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 4 szt.
majeranek - 1 łyżka
marchew - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
podgrzybki - 150 g
sól - 1 szczypta
gęś filet, mrożony - 300 g
kasza gryczana - 200 g
ogórek kiszony - 4 szt.
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY,:
skórę nacinamy w kratkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy piersi skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz, a następnie obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru.
2.PODGRZYBKI ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ,:
odsączamy i kroimy w paseczki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 10 minut.
3.PRZYSMAŻONE PIERSI KROIMY W:
plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, liście laurowe, majeranek. Zawartość naczynia przykrywamy grzybami podsmażonymi z cebulą. Polewamy tłuszczem wytopionym podczas smażenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1-1,5 godziny.
Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY,

skórę nacinamy w kratkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy piersi skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz, a następnie obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru.

2

PODGRZYBKI ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ,

odsączamy i kroimy w paseczki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 10 minut.

3

PRZYSMAŻONE PIERSI KROIMY W

plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, liście laurowe, majeranek. Zawartość naczynia przykrywamy grzybami podsmażonymi z cebulą. Polewamy tłuszczem wytopionym podczas smażenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1-1,5 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1920,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy