przepis-na-kobiete.pl

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim

Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

żelatyna - 3 liście
mleczko kokosowe - 425 ml
mleko - 100 ml
cukier - 6 łyżek
sok z limonki - 3 łyżki
marakuja - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ:
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe z dodatkiem mleka i 3 łyżek cukru podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Potem żelatynę odciskamy z wody i rozpuszczamy w gorącym mleku kokosowym. Foremki płuczemy zimną wodą, przelewamy do nich mleko i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Zagotowujemy 50 ml wody z dodatkiem 3 łyżek cukru i soku z limonki. Przekrawamy marakuje na pół i wydrążony miąższ dodajemy do syropu cukrowego. Całość zostawiamy do ostygniecia.
3.PODAJEMY PANNA COTTĘ:
Panna cottę podajemy z syropem, udekorowaną miętą i limonką.
Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ

Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie. Mleczko kokosowe z dodatkiem mleka i 3 łyżek cukru podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Potem żelatynę odciskamy z wody i rozpuszczamy w gorącym mleku kokosowym. Foremki płuczemy zimną wodą, przelewamy do nich mleko i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Zagotowujemy 50 ml wody z dodatkiem 3 łyżek cukru i soku z limonki. Przekrawamy marakuje na pół i wydrążony miąższ dodajemy do syropu cukrowego. Całość zostawiamy do ostygniecia.

3

PODAJEMY PANNA COTTĘ

Panna cottę podajemy z syropem, udekorowaną miętą i limonką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1003,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

501,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37,1 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy