przepis-na-kobiete.pl

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem

Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
anchois - 2 szt.
łopatka jagnięca - 500 g
makaron kritharaki - 200 g
marchew - 2 szt.
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 20 ml
oliwki zielone - 120 g
pomidory krojone z puszki - 200 g
ser feta - 200 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
oregano suszone - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
bulion warzywny - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Jagnięcinę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsa początkowo nie mieszamy, by dobrze przysmażyło się z jednej strony. Gdy mięso zarumieni się, mieszamy je i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony.
2.GOTUJEMY MIĘSO W BULIONIE:
Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 1-2 godzin, aż mięso zmięknie.
3.DODAJEMY MAKARON:
Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i makaron kritharaki. Ponownie doprawiamy oregano. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja gulaszu jest zbyt gęsta, podlewamy go niewielką ilością wody lub bulionu. Gotujemy ok. 10 minut – do miękkości makaronu.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Oliwki przekrawamy na pół i przekładamy do miseczki. Z oliwek kalamata przed przekrojeniem wyjmujemy pestki. Dodajemy filety anchois pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy świeże zioła – natkę pietruszki lub świeżą miętę. Mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowe giouvetsi przekładamy do dużego naczynia. Z wierzchu skrapiamy oliwą. Dekorujemy przygotowanymi wcześniej oliwkami z anchois, cytryną pokrojoną na cząstki i serem greckim pokruszonym na mniejsze kawałki.
Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsa początkowo nie mieszamy, by dobrze przysmażyło się z jednej strony. Gdy mięso zarumieni się, mieszamy je i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony.

2

GOTUJEMY MIĘSO W BULIONIE

Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 1-2 godzin, aż mięso zmięknie.

3

DODAJEMY MAKARON

Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i makaron kritharaki. Ponownie doprawiamy oregano. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja gulaszu jest zbyt gęsta, podlewamy go niewielką ilością wody lub bulionu. Gotujemy ok. 10 minut – do miękkości makaronu.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Oliwki przekrawamy na pół i przekładamy do miseczki. Z oliwek kalamata przed przekrojeniem wyjmujemy pestki. Dodajemy filety anchois pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy świeże zioła – natkę pietruszki lub świeżą miętę. Mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowe giouvetsi przekładamy do dużego naczynia. Z wierzchu skrapiamy oliwą. Dekorujemy przygotowanymi wcześniej oliwkami z anchois, cytryną pokrojoną na cząstki i serem greckim pokruszonym na mniejsze kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3504,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

876,2 kcal

🥑

Tłuszcz

54,4 g

🌾

Węglowodany

62,1 g

🥬

Błonnik

37,4 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy