przepis-na-kobiete.pl

Kokosanki • przepis • składniki • przygotowanie

Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Kokosanki

Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 350 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 5 szt.
wiórki kokosowe - 200 g
czekolada deserowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO MISKI,:
którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko.
2.MIESZAMY DO MOMENTU:
uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
3.WYSTUDZONĄ MASĘ DZIELIMY:
na dwie części.
4.DO JEDNEJ Z:
nich dodajemy posiekaną czekoladę.
5.ZA POMOCĄ WORKA:
cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
Kokosanki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO MISKI,

którą umieszczamy nad garnkiem z parujacą wodą, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko.

2

MIESZAMY DO MOMENTU

uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

3

WYSTUDZONĄ MASĘ DZIELIMY

na dwie części.

4

DO JEDNEJ Z

nich dodajemy posiekaną czekoladę.

5

ZA POMOCĄ WORKA

cukierniczego wytłaczamy kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

PIECZEMY W PIEKARNIKU

przez 12-16 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3036 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

48,2 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy