przepis-na-kobiete.pl

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową

Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cynamon - 0,25 łyżeczki
imbir mielony - 0,25 łyżeczki
jajko - 1 szt.
kasza orkiszowa - 28 g
kminek mielony - 0,5 łyżeczki
mięso mielone wołowe - 500 g
mięta świeża - 0,25 łyżeczki
olej - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 łyżeczki
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki
limonka - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
rzodkiewka - 6 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt grecki - 400 g
ogórek - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KOFTY:
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, ugotowaną kaszę i jajko. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 12 podłużnych kiełbasek i owijamy wokół patyczków, odkładamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z OGÓRKA:
Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI:
Ogórka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do miski. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i dodajemy do ogórka razem z jogurtem greckim. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
4.GRILLUJEMY KOFTY:
Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso skrapiamy olejem i grillujemy z dwóch stron przez około 7 minut, na złoty kolor. Gotowe kofty podajemy z sosem tzatziki i surówką z ogórka.
Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KOFTY

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, ugotowaną kaszę i jajko. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 12 podłużnych kiełbasek i owijamy wokół patyczków, odkładamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z OGÓRKA

Ogórki obieramy, przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki. Rzodkiewki kroimy w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI

Ogórka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i wkładamy do miski. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą i dodajemy do ogórka razem z jogurtem greckim. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

4

GRILLUJEMY KOFTY

Rozgrzewamy patelnię grillową. Mięso skrapiamy olejem i grillujemy z dwóch stron przez około 7 minut, na złoty kolor. Gotowe kofty podajemy z sosem tzatziki i surówką z ogórka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1755,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

25,2 g

🥬

Błonnik

40,0 g

💪

Białko

40,0 g

Podobne przepisy