przepis-na-kobiete.pl

Klasyczna zupa ogórkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Klasyczna zupa ogórkowa

Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 1 łyżka
śmietana 18% - 150 ml
marchew - 1 szt.
masło - 50 g
ogórek kiszony - 500 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
bulion warzywny - 1,5 l
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA:
Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.ŚCIERAMY OGÓRKI I ZAGOTOWUJEMY ZUPĘ:
Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy.
Klasyczna zupa ogórkowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA

Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną, a ziemniaki w grubą kostkę. Cebulę i ziemniaki przesmażamy w garnku, na oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

ŚCIERAMY OGÓRKI I ZAGOTOWUJEMY ZUPĘ

Ogórki ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do zupy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1533,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

43,7 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy