przepis-na-kobiete.pl

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką

Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 2 kg
oliwa z oliwek - 1 szkl
papryka mielona ostra - 2 łyżki
kumin - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 4 łyżki
curry - 3 łyżki
boczek w plastrach - 300 g
jogurt grecki - 800 g
mięta świeża - 1 pęczek
czosnek główka - 8 ząbków
papryka czerwona - 4 szt.
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
kapusta stożkowa - 1 szt.
por - 1 szt.
chlebek pita - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy z nich delikatnie rozbijamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Wszystkie przyprawy łączymy w dużej misce z oliwą. Następnie drobno siekamy czosnek i także dodajemy go do marynaty.
3.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
Każdy rozbity plaster karkówki zanurzamy w marynacie i przekładamy do innego naczynia. Całość marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc (8-12 godzin).
4.NADZIEWAMY KARKÓWKĘ NA RUSZT:
Plastry karkówki przekrawamy na pół i nabijamy na ruszt, co plaster karkówki nakładamy przecięty na pół plaster boczku. Uważamy, aby mięso na ruszcie było dość równo ułożone, dzięki temu równo się przypiecze.
5.GRILLUJEMY KARKÓWKĘ:
Gotowe mięso układamy nad rozgrzanym grillem, włączamy ruszt na najwolniejsze obroty i grillujemy karkówkę przez ok. 1 godzinę na najmniejszej temperaturze, aż mięso będzie bardzo dobrze zrumienione.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Ząbki czosnku i miętę drobno siekamy. Zgrillowane wcześniej papryki obieramy ze zwęglonej skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ:
Kapustę przekrawamy na cztery części i dość cienko siekamy. Pora kroimy w półtalarki. Składniki dokładnie mieszamy.
8.GRILLUJEMY PITĘ:
Pitę delikatnie skrapiamy wodą i grillujemy z obu stron tak, aby była lekko zarumieniona. Gotowy chlebek rozkrawamy.
9.ŚCINAMY MIĘSO:
Mięso delikatnie ścinamy, w bardzo cienkich plastrach, dookoła kebaba. Następnie mięso odkładamy z powrotem na grilla, aby ponownie się przypiekło.
10.SKŁADAMY KEBAB:
Wnętrze pity smarujemy sosem, wykładamy odrobinę surówki, mięso, ponownie surówkę i karkówkę. Gotowe danie delikatnie ozdabiamy sosem i jemy jeszcze ciepłe.
Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KARKÓWKĘ

Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy z nich delikatnie rozbijamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie przyprawy łączymy w dużej misce z oliwą. Następnie drobno siekamy czosnek i także dodajemy go do marynaty.

3

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Każdy rozbity plaster karkówki zanurzamy w marynacie i przekładamy do innego naczynia. Całość marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc (8-12 godzin).

4

NADZIEWAMY KARKÓWKĘ NA RUSZT

Plastry karkówki przekrawamy na pół i nabijamy na ruszt, co plaster karkówki nakładamy przecięty na pół plaster boczku. Uważamy, aby mięso na ruszcie było dość równo ułożone, dzięki temu równo się przypiecze.

5

GRILLUJEMY KARKÓWKĘ

Gotowe mięso układamy nad rozgrzanym grillem, włączamy ruszt na najwolniejsze obroty i grillujemy karkówkę przez ok. 1 godzinę na najmniejszej temperaturze, aż mięso będzie bardzo dobrze zrumienione.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ząbki czosnku i miętę drobno siekamy. Zgrillowane wcześniej papryki obieramy ze zwęglonej skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

7

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Kapustę przekrawamy na cztery części i dość cienko siekamy. Pora kroimy w półtalarki. Składniki dokładnie mieszamy.

8

GRILLUJEMY PITĘ

Pitę delikatnie skrapiamy wodą i grillujemy z obu stron tak, aby była lekko zarumieniona. Gotowy chlebek rozkrawamy.

9

ŚCINAMY MIĘSO

Mięso delikatnie ścinamy, w bardzo cienkich plastrach, dookoła kebaba. Następnie mięso odkładamy z powrotem na grilla, aby ponownie się przypiekło.

10

SKŁADAMY KEBAB

Wnętrze pity smarujemy sosem, wykładamy odrobinę surówki, mięso, ponownie surówkę i karkówkę. Gotowe danie delikatnie ozdabiamy sosem i jemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5893,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

46,2 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy