przepis-na-kobiete.pl

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami

Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
kasza manna - 50 g
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
orzech włoski - 60 g
roszponka - 150 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki
ser kozi - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY KASZĘ Z INNYMI SKŁADNIKAMI:
Białko oddzielamy od żółtka. Kozi ser, żółtko jajka, kaszę i mąkę mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut do lodówki do spęcznienia.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING, ORZECHY I ROSZPONKĘ:
Roszponkę myjemy i odwirowujemy do sucha. Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy. Ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz roztrzepujemy, dodajemy oliwę i energicznie mieszamy.
3.GOTUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w szerokim garnku. Masę serową rozdzielamy na 12 części i wkładamy do wody. Gotujemy w niej przez 4-5 minut (woda nie powinna wrzeć), a następnie wyjmujemy i dobrze odsączamy. Sałatę mieszamy z orzechami włoskimi i dressingiem (1 łyżkę dressingu pozostawiamy), przekładamy na talerze i układamy na niej kawałki sera. Skrapiamy pozostałym dressingiem.
Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY KASZĘ Z INNYMI SKŁADNIKAMI

Białko oddzielamy od żółtka. Kozi ser, żółtko jajka, kaszę i mąkę mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut do lodówki do spęcznienia.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING, ORZECHY I ROSZPONKĘ

Roszponkę myjemy i odwirowujemy do sucha. Orzechy włoskie lekko podprażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy. Ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz roztrzepujemy, dodajemy oliwę i energicznie mieszamy.

3

GOTUJEMY MASĘ SEROWĄ

Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w szerokim garnku. Masę serową rozdzielamy na 12 części i wkładamy do wody. Gotujemy w niej przez 4-5 minut (woda nie powinna wrzeć), a następnie wyjmujemy i dobrze odsączamy. Sałatę mieszamy z orzechami włoskimi i dressingiem (1 łyżkę dressingu pozostawiamy), przekładamy na talerze i układamy na niej kawałki sera. Skrapiamy pozostałym dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1910,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

21,3 g

💪

Białko

21,3 g

Podobne przepisy