przepis-na-kobiete.pl

Karmelizowane jabłka z dodatkami • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.

Karmelizowane jabłka z dodatkami

Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko - 2 szt.
miód - 80 g
woda - 40 ml
cynamon - 1 płaska łyżeczka
żurawina suszona - 50 g
płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki
skyr naturalny - 2 łyżki
mięta świeża - 2 liście

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KARMEL:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę i dodajemy miód. Składniki mieszamy, aż miód się rozpuści, i doprowadzamy do wrzenia.
2.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Następnie przekładamy je do gotującego się karmelu. Mieszamy, aby jabłka pokryły się karmelem.
3.ŁĄCZYMY JABŁKA Z DODATKAMI:
Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodajemy na patelnię płatki owsiane i owoce żurawiny. Całość oprószamy cynamonem i dokładnie mieszamy. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby płatki owsiane delikatnie napęczniały.
4.PODAJEMY JABŁKA:
Gotowe jabłka przekładamy na głębokie talerze, ozdabiamy skyrem i listkiem mięty.
Karmelizowane jabłka z dodatkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KARMEL

Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę i dodajemy miód. Składniki mieszamy, aż miód się rozpuści, i doprowadzamy do wrzenia.

2

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość grube plastry. Następnie przekładamy je do gotującego się karmelu. Mieszamy, aby jabłka pokryły się karmelem.

3

ŁĄCZYMY JABŁKA Z DODATKAMI

Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodajemy na patelnię płatki owsiane i owoce żurawiny. Całość oprószamy cynamonem i dokładnie mieszamy. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby płatki owsiane delikatnie napęczniały.

4

PODAJEMY JABŁKA

Gotowe jabłka przekładamy na głębokie talerze, ozdabiamy skyrem i listkiem mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

593,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

296,8 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

71,8 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy