przepis-na-kobiete.pl

Cynamonki z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie

Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Cynamonki z kremem korzennym

Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 25 g
cukier drobny - 60 g
mleko - 250 ml
mąka pszenna - 500 g
jajko - 1 szt.
masło - 90 g
cukier trzcinowy - 150 g
cynamon - 2 łyżeczki
sól - 0,75 łyżeczki
krem z ciasteczek korzennych - 400 g
sól w płatkach - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na 10-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do misy miksera dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło oraz przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do misy, którą przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę, by urosło i podwoiło swoją objętość.
3.PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE:
W misce mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier, cynamon oraz sól.
4.PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (wym.: 30 x 40 cm). Ciasto smarujemy równomiernie przygotowanym wypełnieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon dzielimy na 12 części.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Miękkie masło ucieramy w mikserze przez 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce kremu z ciasteczek korzennych Spekulatius Favorina. Przygotowanym kremem smarujemy wystudzone cynamonki, a następnie posypujemy całość płatkami soli. Podajemy cynamonki.
Cynamonki z kremem korzennym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W misce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy letnie mleko oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na 10-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do misy miksera dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło oraz przygotowany zaczyn. Całość wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto stanie się jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy ją do misy, którą przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy na godzinę, by urosło i podwoiło swoją objętość.

3

PRZYGOTOWUJEMY WYPEŁNIENIE

W misce mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier, cynamon oraz sól.

4

PRZYGOTOWUJEMY CYNAMONKI

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (wym.: 30 x 40 cm). Ciasto smarujemy równomiernie przygotowanym wypełnieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Uzyskany rulon dzielimy na 12 części.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miękkie masło ucieramy w mikserze przez 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce kremu z ciasteczek korzennych Spekulatius Favorina. Przygotowanym kremem smarujemy wystudzone cynamonki, a następnie posypujemy całość płatkami soli. Podajemy cynamonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6407,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1068 kcal

🥑

Tłuszcz

52,2 g

🌾

Węglowodany

136,7 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy

Cynamonki z kremem korzennym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl