przepis-na-kobiete.pl

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami

Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
masło - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieczarka - 400 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 75 ml
szałwia świeża - 5 g
makaron penne - 400 g
polędwica wieprzowa - 400 g
śmietana 30% - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i posypujemy papryką w proszku.
2.SMAŻYMY POLĘDWICĘ:
Grzyby podsmażamy na 2 łyżkach gorącego masła, mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy razem aż do zeszklenia. Przekładamy do miseczki. Paski polędwicy i 1 łyżkę masła dajemy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając, solimy. Ponownie dodajemy grzyby, podlewamy winem i śmietaną i gotujemy przez 2-3 minuty.
3.MAKARON ŁĄCZYMY Z SZAŁWIĄ:
W międzyczasie myjemy szałwię, listki obrywamy i krótko smażymy na pozostałym, gorącym maśle. Makaron odcedzamy. Podajemy z polędwicą i posypujemy szałwią.
Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i posypujemy papryką w proszku.

2

SMAŻYMY POLĘDWICĘ

Grzyby podsmażamy na 2 łyżkach gorącego masła, mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy razem aż do zeszklenia. Przekładamy do miseczki. Paski polędwicy i 1 łyżkę masła dajemy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając, solimy. Ponownie dodajemy grzyby, podlewamy winem i śmietaną i gotujemy przez 2-3 minuty.

3

MAKARON ŁĄCZYMY Z SZAŁWIĄ

W międzyczasie myjemy szałwię, listki obrywamy i krótko smażymy na pozostałym, gorącym maśle. Makaron odcedzamy. Podajemy z polędwicą i posypujemy szałwią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2885,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

721,3 kcal

🥑

Tłuszcz

25,7 g

🌾

Węglowodany

82,5 g

🥬

Błonnik

36,7 g

💪

Białko

36,7 g

Podobne przepisy