przepis-na-kobiete.pl

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami

Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 4 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 4 szt.
kumin - 2 łyżeczki
marchew - 1 szt.
masło - 2 łyżki
ocet winny - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
sok jabłkowy - 80 ml
jabłko czerwone - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła.
2.PIERSI DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor.
3.KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO:
miseczki.
4.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy.
5.JABŁKA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego.
6.DO GARNKA Z:
grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę , marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając.
7.PO MNIEJ WIĘCEJ:
10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego.
8.MIESZAMY, ZAKRYWAMY I:
podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
9.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę masła.

2

PIERSI DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem, następnie kroimy na pół i na ukos, smażymy po 2-2,5 minuty z obu stron na złoty kolor.

3

KURCZAKA PRZEKŁADAMY DO

miseczki.

4

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy jabłka pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych (przez 5-6 minut), często mieszamy.

5

JABŁKA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego.

6

DO GARNKA Z

grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną kapustę , marchewkę pokrojoną w słupki, cebulę pokrojoną w piórka, całość smażymy na dość mocnym ogniu, często mieszając.

7

PO MNIEJ WIĘCEJ

10 minutach (warzywa powinny być nadal chrupiące) dodajemy podsmażone jabłka, kurczaka, całość mieszamy, dodajemy 2 łyżki kminku, 4 łyżeczki cukru trzcinowego i 80 ml soku jabłkowego oraz 2 łyżeczki octu winnego.

8

MIESZAMY, ZAKRYWAMY I

podduszamy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

9

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2634,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

439,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

31,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy