przepis-na-kobiete.pl

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem

Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
marchew - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
wino białe - 200 ml
bulion drobiowy - 200 ml
tymianek świeży - 3 łyżki
pomarańcza - 3 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
sałata rzymska - 4 szt.
masło - 50 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz cayenne - 2 szczypty
ser cheddar - 220 g
natka pietruszki - 20 g
ziemniak - 0,5 kg
olej rzepakowy - 1 l
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KACZKA KACZKĘ MYJEMY,:
osuszamy, odcinamy tłuszcz, który odkładamy na bok.
2.ODCINAMY KOŃCÓWKI SKRZYDEŁEK,:
które wraz z szyją odkładamy na bok. USUWAMY GRUCZOŁY Z: kupra.
3.ZA POMOCĄ PALNIKA:
gazowego lub pęsety usuwamy pozostałe na powierzchni kaczki pióra.
4.KACZKĘ DOPRAWIAMY OD:
wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
5.KUPER PODWIJAMY I:
chowamy do środka.
6.SZNUREK UMIESZCZAMY POD:
nóżkami, krzyżujemy nad nóżkami, prowadzimy go między udkami, następnie owijamy go wokół skrzydełek.
7.SKÓRĘ PRZY SZYI:
zawijamy na pleckach, na skórze również krzyżujemy sznurek, dociskamy i zawiązujemy.
8.DO ZIMNEGO NACZYNIA:
żeliwnego przekładamy tłuszcz kaczki i czekamy aż się wytopi.
9.NASTĘPNIE WKŁADAMY KACZKĘ:
i smażymy z każdej strony około 6-7 minut.
10.PODSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY:
na kratę z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: bok.
11.NA TYM SAMYM:
tłuszczu smażymy skrzydełka i szyjkę.
12.Z NACZYNIA ZLEWAMY:
nadmiar tłuszczu, do skrzydełek i szyi dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz piórka cebuli, smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. DODAJEMY BIAŁE: wino.
13.
SOS REDUKUJEMY.
14.DODAJEMY ROSÓŁ Z:
kury, tymianek i pokruszone liście laurowe. REDUKUJEMY PRZEZ OKOŁO: 2-3 minut.
15.KACZKĘ PLECKAMI DO:
dołu wkładamy do naczynia żeliwnego z sosem.
16.PAPIER PERGAMINOWY SMARUJEMY:
niewielką ilością masła.
17.PAPIEREM POSMAROWANYM MASŁEM:
przykrywamy kaczkę.
18.NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY:
pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150°C (góra i dół).
19.PIECZEMY 2:
godziny.
20.UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY:
z naczynia żeliwnego (sos odstawiamy na bok). KACZKĘ DZIELIMY NA: porcje.
21.WSZYSTKIE ELEMENTY UMIESZCZAMY:
w czystym naczyniu żaroodpornym.
22.NACZYNIE WKŁADAMY DO:
piekarnika, by mięso utrzymało temperaturę.
23.SOS POMARAŃCZĘ OBIERAMY,:
razem z białą skórką.
24.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.
25.SEGMENTY POMARAŃCZY UMIESZCZAMY:
w czystym naczyniu, dodajemy sok z pozostałych elementów pomarańczy, z której wycięliśmy segmenty.
26.Z DWÓCH POMARAŃCZY:
ścieramy zest.
27.ZEST UMIESZCZAMY W:
małym garnku, zalewamy go zimną wodą i podgrzewamy, by go zblanszować i pozbyć się goryczy.
28.ZEST ODCEDZAMY I:
przelewamy zimną wodą. ODSTAWIAMY NA: bok.
29.Z POMARAŃCZY WYCISKAMY:
sok do naczynia z cząstkami pomarańczy.
30.DO OSOBNEJ MISKI:
przelewamy niewielką ilość wyciśniętego soku z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
31.DO MAŁEGO GARNKA:
przecedzamy sos pozostały po pieczeniu kaczki. WARZYWA PRZECIERAMY PRZEZ: sitko.
32.DODAJEMY SOK Z:
pomarańczy.
33.
SOS PODGRZEWAMY.
34.DODAJEMY 2 ŁYŻECZKI:
soku zmieszanego z mąką, mieszamy. SOS ZDEJMUJEMY Z: ognia.
35.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
soli i pieprzu.
36.DODAJEMY ZBLANSZOWANY WCZEŚNIEJ:
zest oraz cząstki pomarańczy, mieszamy. SOS PRZEKŁADAMY DO: sosjerki.
37.SAŁATKA SER PODPUSZCZKOWY,:
dojrzewający kroimy w mniejsze kawałki.
38.¾ SERA MIESZAMY:
w miseczce z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
39.DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU:
kajeńskiego, niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy.
40.Z SAŁAT RZYMSKICH:
odcinamy końcówki, sałaty kroimy na pół wzdłuż.
41.W GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy około 1 łyżki masła.
42.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, dodajemy połówki sałat rzymskich.
43.SMAŻYMY OKOŁO 1-1,5:
minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego płaską stroną do dołu.
44.ŁYŻECZKĄ NAKŁADAMY NA:
każdy liść (wewnątrz sałaty) naprzemiennie odrobinę masła z serem oraz plastry sera.
45.POSYPUJEMY SZCZYPTĄ PIEPRZU:
kajeńskiego z góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 4 minuty.
46.CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki w skórkach pokrojone w cienkie (ok. 3 MM) TALARKI: wkładamy do rozgrzanego do 150°C oleju we frytkownicy, smażymy około 5-10 minut.
47.PRZYSMAŻONE ZIEMNIAKI ODKŁADAMY:
na bok, następnie ziemniaki przed podaniem ponownie zanurzamy w rozgrzanym do 170-180°C oleju, smażymy około 1-2 minut.
48.GORĄCE TALARKI DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
49.POKROJONĄ NATKĘ PIETRUSZKI:
wsypujemy do frytkownicy.
50.SMAŻYMY W GORĄCYM:
oleju kilka sekund.
51.UPIECZONĄ KACZKĘ NAKŁADAMY:
na środek talerza, dookoła układamy zapiekane połówki sałat.
52.DOOKOŁA SAŁAT NAKŁADAMY:
chipsy z ziemniaków i usmażoną pietruszkę.
53.KACZKĘ DELIKATNIE SKRAPIAMY:
sosem pomarańczowym.
54.PODAJEMY Z SOSEM:
w sosjerce.
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KACZKA KACZKĘ MYJEMY,

osuszamy, odcinamy tłuszcz, który odkładamy na bok.

2

ODCINAMY KOŃCÓWKI SKRZYDEŁEK,

które wraz z szyją odkładamy na bok. USUWAMY GRUCZOŁY Z: kupra.

3

ZA POMOCĄ PALNIKA

gazowego lub pęsety usuwamy pozostałe na powierzchni kaczki pióra.

4

KACZKĘ DOPRAWIAMY OD

wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.

5

KUPER PODWIJAMY I

chowamy do środka.

6

SZNUREK UMIESZCZAMY POD

nóżkami, krzyżujemy nad nóżkami, prowadzimy go między udkami, następnie owijamy go wokół skrzydełek.

7

SKÓRĘ PRZY SZYI

zawijamy na pleckach, na skórze również krzyżujemy sznurek, dociskamy i zawiązujemy.

8

DO ZIMNEGO NACZYNIA

żeliwnego przekładamy tłuszcz kaczki i czekamy aż się wytopi.

9

NASTĘPNIE WKŁADAMY KACZKĘ

i smażymy z każdej strony około 6-7 minut.

10

PODSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY

na kratę z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: bok.

11

NA TYM SAMYM

tłuszczu smażymy skrzydełka i szyjkę.

12

Z NACZYNIA ZLEWAMY

nadmiar tłuszczu, do skrzydełek i szyi dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz piórka cebuli, smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. DODAJEMY BIAŁE: wino.

13

SOS REDUKUJEMY.

14

DODAJEMY ROSÓŁ Z

kury, tymianek i pokruszone liście laurowe. REDUKUJEMY PRZEZ OKOŁO: 2-3 minut.

15

KACZKĘ PLECKAMI DO

dołu wkładamy do naczynia żeliwnego z sosem.

16

PAPIER PERGAMINOWY SMARUJEMY

niewielką ilością masła.

17

PAPIEREM POSMAROWANYM MASŁEM

przykrywamy kaczkę.

18

NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY

pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150°C (góra i dół).

19

PIECZEMY 2

godziny.

20

UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY

z naczynia żeliwnego (sos odstawiamy na bok). KACZKĘ DZIELIMY NA: porcje.

21

WSZYSTKIE ELEMENTY UMIESZCZAMY

w czystym naczyniu żaroodpornym.

22

NACZYNIE WKŁADAMY DO

piekarnika, by mięso utrzymało temperaturę.

23

SOS POMARAŃCZĘ OBIERAMY,

razem z białą skórką.

24

POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.

25

SEGMENTY POMARAŃCZY UMIESZCZAMY

w czystym naczyniu, dodajemy sok z pozostałych elementów pomarańczy, z której wycięliśmy segmenty.

26

Z DWÓCH POMARAŃCZY

ścieramy zest.

27

ZEST UMIESZCZAMY W

małym garnku, zalewamy go zimną wodą i podgrzewamy, by go zblanszować i pozbyć się goryczy.

28

ZEST ODCEDZAMY I

przelewamy zimną wodą. ODSTAWIAMY NA: bok.

29

Z POMARAŃCZY WYCISKAMY

sok do naczynia z cząstkami pomarańczy.

30

DO OSOBNEJ MISKI

przelewamy niewielką ilość wyciśniętego soku z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.

31

DO MAŁEGO GARNKA

przecedzamy sos pozostały po pieczeniu kaczki. WARZYWA PRZECIERAMY PRZEZ: sitko.

32

DODAJEMY SOK Z

pomarańczy.

33

SOS PODGRZEWAMY.

34

DODAJEMY 2 ŁYŻECZKI

soku zmieszanego z mąką, mieszamy. SOS ZDEJMUJEMY Z: ognia.

35

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

soli i pieprzu.

36

DODAJEMY ZBLANSZOWANY WCZEŚNIEJ

zest oraz cząstki pomarańczy, mieszamy. SOS PRZEKŁADAMY DO: sosjerki.

37

SAŁATKA SER PODPUSZCZKOWY,

dojrzewający kroimy w mniejsze kawałki.

38

¾ SERA MIESZAMY

w miseczce z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.

39

DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU

kajeńskiego, niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy.

40

Z SAŁAT RZYMSKICH

odcinamy końcówki, sałaty kroimy na pół wzdłuż.

41

W GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy około 1 łyżki masła.

42

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, dodajemy połówki sałat rzymskich.

43

SMAŻYMY OKOŁO 1-1,5

minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego płaską stroną do dołu.

44

ŁYŻECZKĄ NAKŁADAMY NA

każdy liść (wewnątrz sałaty) naprzemiennie odrobinę masła z serem oraz plastry sera.

45

POSYPUJEMY SZCZYPTĄ PIEPRZU

kajeńskiego z góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 4 minuty.

46

CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW

Ziemniaki w skórkach pokrojone w cienkie (ok. 3 MM) TALARKI: wkładamy do rozgrzanego do 150°C oleju we frytkownicy, smażymy około 5-10 minut.

47

PRZYSMAŻONE ZIEMNIAKI ODKŁADAMY

na bok, następnie ziemniaki przed podaniem ponownie zanurzamy w rozgrzanym do 170-180°C oleju, smażymy około 1-2 minut.

48

GORĄCE TALARKI DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

49

POKROJONĄ NATKĘ PIETRUSZKI

wsypujemy do frytkownicy.

50

SMAŻYMY W GORĄCYM

oleju kilka sekund.

51

UPIECZONĄ KACZKĘ NAKŁADAMY

na środek talerza, dookoła układamy zapiekane połówki sałat.

52

DOOKOŁA SAŁAT NAKŁADAMY

chipsy z ziemniaków i usmażoną pietruszkę.

53

KACZKĘ DELIKATNIE SKRAPIAMY

sosem pomarańczowym.

54

PODAJEMY Z SOSEM

w sosjerce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7391,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1848 kcal

🥑

Tłuszcz

127,3 g

🌾

Węglowodany

51 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

52,5 g

Podobne przepisy