Farszynki • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy lekko odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy do miękkości pieczarek.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOTLETY
Ziemniaki przeciśnięte przez sito lub praskę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną (jeżeli ziemniaki są słabiej odparowane i wilgotne, zwiększamy ilość mąki). Dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
FASZERUJEMY I FORMUJEMY KOTLETY
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek na desce oprószonej mąką. Ciasto kroimy w plastry. Każdy plaster rozgniatamy w dłoni, tworząc niewielkie wgłębienie, a następnie obficie wypełniamy je farszem.
SMAŻYMY KOTLETY
Kotlety oprószamy mąką. Smażymy z obu stron w lekko rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złoty kolor. W trakcie smażenia kilkukrotnie przewracamy farszynki. Gdy będą złote, przekładamy je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG I PODAJEMY KOTLETY
Twaróg łączymy w misce ze śmietanką. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca, aż połączy się ze śmietanką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2494,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,7 kcal
Tłuszcz
22,2 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Sałatka z soczewicy z cytrusami
Sycąca sałatka z cytrusami, pestkami granatu, soczewicą i serem feta zasmakuje i dużym, i małym!