Wielkanocny mazurek bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Płatki owsiane łączymy w naczyniu blendera z mielonym siemieniem lnianym i solą. Dokładnie miksujemy na mąkę i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy wiórki kokosowe. Dodajemy mleczko kokosowe i oliwę z oliwek. Mieszamy, aż suche składniki połączą się z mokrymi.
PODPIEKAMY SPÓD
Gotową masę przekładamy do formy do tarty i dokładnie rozprowadzamy po jej dnie oraz po bokach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Namoczone wcześniej daktyle obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe i kakao.
PRZEKŁADAMY KREM CZEKOLADOWY NA SPÓD
Podpieczony spód wyjmujemy z formy i wypełniamy gotowym kremem czekoladowym. Krem wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Mleczko kokosowe łączymy w misce z wiórkami kokosowymi i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
DEKORUJEMY MAZUREK
Na warstwę kremu czekoladowego wykładamy krem kokosowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni mazurka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3112 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
311,2 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

NALEWKA ŚLIWKOWA
Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawowy dacquoise z kremem
Kawowe bezy z równie kawowym kremem to deser, który zachwyci wszystkich fanów kawy!

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!