przepis-na-kobiete.pl

Golonka pieczona po bawarsku • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Golonka pieczona po bawarsku

Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ziele angielskie - 4 szt.
kostka rosołowa drobiowa - 10 g
por - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
mięso wieprzowe golonka z kością - 1200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 4 łyżeczki
cebula - 2 szt.
piwo ciemne - 350 ml
ząbek czosnku - 4 szt.
kminek cały - 1 łyżka
majeranek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY GOLONKI:
Golonki układamy w większym garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową oraz sól. Składniki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.
2.GOTUJEMY GOLONKI Z WARZYWAMI:
Po 1,5 godziny gotowania do garnka z golonkami dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Tak przygotowane mięso studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Czosnek dość drobno siekamy i dodajemy do piwa. Następnie do płynu dosypujemy też kminek, majeranek i słodką paprykę.
4.NACIERAMY GOLONKI MARYNATĄ:
Skórę na golonkach nacinamy w kratę i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso zalewamy piwną marynatą, dobrze wcieramy w nie przyprawy i odstawiamy na min. 2 godziny. W trakcie marynowania golonki obracamy kilka razy, aby całe nabrały smaku i aromatu.
5.PIECZEMY GOLONKI:
Cebule kroimy w półplasterki. Zamarynowane golonki obkładamy cebulą i oblewamy marynatą z dna naczynia. Mięso pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
6.PODAJEMY GOLONKI:
Upieczone golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Golonka pieczona po bawarsku

Czas przygotowania

170 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY GOLONKI

Golonki układamy w większym garnku, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową oraz sól. Składniki zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.

2

GOTUJEMY GOLONKI Z WARZYWAMI

Po 1,5 godziny gotowania do garnka z golonkami dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejne 45 minut. Tak przygotowane mięso studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek dość drobno siekamy i dodajemy do piwa. Następnie do płynu dosypujemy też kminek, majeranek i słodką paprykę.

4

NACIERAMY GOLONKI MARYNATĄ

Skórę na golonkach nacinamy w kratę i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Mięso zalewamy piwną marynatą, dobrze wcieramy w nie przyprawy i odstawiamy na min. 2 godziny. W trakcie marynowania golonki obracamy kilka razy, aby całe nabrały smaku i aromatu.

5

PIECZEMY GOLONKI

Cebule kroimy w półplasterki. Zamarynowane golonki obkładamy cebulą i oblewamy marynatą z dna naczynia. Mięso pieczemy przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

6

PODAJEMY GOLONKI

Upieczone golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2288 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

38,6 g

🥬

Błonnik

77,0 g

💪

Białko

77,0 g

Podobne przepisy

Golonka pieczona po bawarsku - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl