przepis-na-kobiete.pl

Jajka z majonezem i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Jajka z majonezem i awokado

Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
jajko - 4 szt.
majonez - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 0,25 pęczka
rzodkiewka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ROZGNIATAMY AWOKADO:
Awokado przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Następnie wyjmujemy miąższ, przekładamy go do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
2.MIESZAMY AWOKADO Z MAJONEZEM:
Do awokado dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, rozgniatając łyżką pozostałe kawałki awokado.
3.FASZERUJEMY JAJKA:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą z połówek wykładamy porcję majonezu z awokado.
4.DEKORUJEMY JAJKA:
Szczypiorek drobno siekamy, a rzodkiewkę kroimy w plastry. Jajka oprószamy szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką.
Jajka z majonezem i awokado

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGNIATAMY AWOKADO

Awokado przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Następnie wyjmujemy miąższ, przekładamy go do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.

2

MIESZAMY AWOKADO Z MAJONEZEM

Do awokado dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, rozgniatając łyżką pozostałe kawałki awokado.

3

FASZERUJEMY JAJKA

Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą z połówek wykładamy porcję majonezu z awokado.

4

DEKORUJEMY JAJKA

Szczypiorek drobno siekamy, a rzodkiewkę kroimy w plastry. Jajka oprószamy szczypiorkiem i dekorujemy rzodkiewką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

865,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

432,6 kcal

🥑

Tłuszcz

37,1 g

🌾

Węglowodany

11,2 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy