przepis-na-kobiete.pl

Focaccia – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Focaccia – klasyczny przepis

Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka włoska typ 00 - 500 g
woda - 300 ml
oliwa z oliwek - 35 g
drożdże świeże - 15 g
sól - 16 g
cukier - 5 g
sól morska - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.AKTYWUJEMY DROŻDŻE:
Do dużej miski wlej wodę – musi być ciepła, ale nie gorąca – dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski z drożdżami dodaj mąkę oraz sól, a następnie zacznij zagniatać ciasto.
3.DODAJEMY OLIWĘ:
Gdy zagniatane ciasto stanie się w miarę gładkie, dodaj do niego 16 g oliwy i znowu zagnieć. Całość powinna trwać mniej więcej 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne.
4.ODSTAWIAMY CIASTO DO ODPOCZYNKU:
Owiń miskę folią spożywczą, a potem odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5.PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ:
Blachę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, by zapobiec przyklejaniu się focacci. Pozostaw jakieś 10 ml oliwy na wykańczanie focacci.
6.PRZEKŁADANIE CIASTA:
Przełóż zawartość miski na blachę i rozciągnij ją na całą powierzchnię naczynia.
7.POLEWAMY CIASTO OLIWĄ:
Polej ciasto oliwą, a następnie zrób w nim delikatne wydrążenia palcami, aby wtłoczyć w nie odrobinę powietrza. W cieście mogą zrobić się bąbelki, których nie należy przebijać.
8.POSYPUJEMY CIASTO SOLĄ:
Posyp ciasto solą morską.
9.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Ciasto przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
10.PIECZEMY FOCACCIĘ:
Wsadź wyrośnięte ciasto do piekarnika. Piecz przez 20-22 minut. Skórka powinna stać się złota i chrupiąca.
11.STUDZIMY FOCACCIĘ:
Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw focaccię do wystygnięcia. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące.
12.SERWUJEMY FOCACCIĘ:
Ciepłe ciasto pokrój i serwuj z dodatkiem oliwy lub innych ulubionych dodatków.
Focaccia – klasyczny przepis

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

AKTYWUJEMY DROŻDŻE

Do dużej miski wlej wodę – musi być ciepła, ale nie gorąca – dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj widelcem. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski z drożdżami dodaj mąkę oraz sól, a następnie zacznij zagniatać ciasto.

3

DODAJEMY OLIWĘ

Gdy zagniatane ciasto stanie się w miarę gładkie, dodaj do niego 16 g oliwy i znowu zagnieć. Całość powinna trwać mniej więcej 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne.

4

ODSTAWIAMY CIASTO DO ODPOCZYNKU

Owiń miskę folią spożywczą, a potem odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5

PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ

Blachę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, by zapobiec przyklejaniu się focacci. Pozostaw jakieś 10 ml oliwy na wykańczanie focacci.

6

PRZEKŁADANIE CIASTA

Przełóż zawartość miski na blachę i rozciągnij ją na całą powierzchnię naczynia.

7

POLEWAMY CIASTO OLIWĄ

Polej ciasto oliwą, a następnie zrób w nim delikatne wydrążenia palcami, aby wtłoczyć w nie odrobinę powietrza. W cieście mogą zrobić się bąbelki, których nie należy przebijać.

8

POSYPUJEMY CIASTO SOLĄ

Posyp ciasto solą morską.

9

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

10

PIECZEMY FOCACCIĘ

Wsadź wyrośnięte ciasto do piekarnika. Piecz przez 20-22 minut. Skórka powinna stać się złota i chrupiąca.

11

STUDZIMY FOCACCIĘ

Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw focaccię do wystygnięcia. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące.

12

SERWUJEMY FOCACCIĘ

Ciepłe ciasto pokrój i serwuj z dodatkiem oliwy lub innych ulubionych dodatków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2164,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

360,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

64,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Focaccia – klasyczny przepis - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl