przepis-na-kobiete.pl

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie

Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem

Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasolka zielona, mrożona - 400 g
masło - 120 g
żurawina suszona - 2 łyżki
szczypiorek - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
orzeszki piniowe - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO:
Żurawinę i szczypiorek drobno siekamy, a z cytryny ocieramy skórkę. Dodajemy wszystko do miękkiego masła, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
2.FORMUJEMY ROLADĘ:
Masło przekładamy na folię spożywczą – rozprowadzamy na całą szerokość folii i formujemy roladę. Wkładamy do zamrażarki.
3.GOTUJEMY FASOLKĘ:
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz, Podajemy z plastrami żurawinowo-ziołowego masła i obsypujemy orzeszkami pinii.
Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO

Żurawinę i szczypiorek drobno siekamy, a z cytryny ocieramy skórkę. Dodajemy wszystko do miękkiego masła, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

2

FORMUJEMY ROLADĘ

Masło przekładamy na folię spożywczą – rozprowadzamy na całą szerokość folii i formujemy roladę. Wkładamy do zamrażarki.

3

GOTUJEMY FASOLKĘ

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz, Podajemy z plastrami żurawinowo-ziołowego masła i obsypujemy orzeszkami pinii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1239,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

309,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

9,4 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy