przepis-na-kobiete.pl

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie

Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe

Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 60 g
cukier puder - 1 łyżka
gruszka - 2 szt.
jajko - 4 szt.
mąka orkiszowa - 280 g
orzech włoski mielony - 80 g
masło - 60 g
mleko - 50 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
masa marcepanowa ciemna - 120 g
ziele angielskie - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ:
Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
3.UKŁADAMY WARSTWY CIASTA:
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.
Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ

Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.

3

UKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3264,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

35,3 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl