przepis-na-kobiete.pl

Sałatka meksykańska • przepis • składniki • przygotowanie

Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Sałatka meksykańska

Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

pierś z kurczaka - 1 szt.
olej - 150 ml
sól - 1 płaska łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 płaska łyżeczka
kumin - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
fasola czerwona z puszki - 225 g
kukurydza konserwowa - 285 g
awokado - 2 szt.
Szpinak Baby - 200 g
kolendra świeża - 7 gałązek
limonka - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
sos sriracha - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do mniejszej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy ją dokładnie. Wyciskamy sok z limonki i dalej mieszamy.
2.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka starannie oczyszczamy, a potem oddzielamy od siebie piersi. Wkładamy je do większej miski i zalewamy marynatą. Smarujemy wierzch filetów, aby zostały równomiernie pokryte marynatą. Zostawiamy je tak na 10 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Pomidory myjemy i osuszamy. Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę, obieramy. Kroimy je na plastry i tak samo postępujemy z drugim awokado. Odkładamy na bok (możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało). Oczyszczamy deskę. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Myjemy i osuszamy szpinak.
4.UKŁADAMY WARZYWA W MISCE:
Na dół miski wkładamy szpinak. Otwieramy puszki i odcedzamy kukurydzę oraz fasolę. Układamy je w misce obok siebie, na stosikach. Podobnie układamy także pomidory oraz awokado. Myjemy deskę.
5.SMAŻYMY KURCZAKA:
Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy go na papier do pieczenia – bliżej jednego z boków, tak, by wolną częścią papieru można było przykryć filety. Tak opakowanego kurczaka przekładamy na patelnię. Smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, a potem wyciągamy go z papieru.
6.UKŁADAMY KURCZAKA W MISCE:
Kładziemy kurczaka na umytą i suchą deskę. Kroimy go w plastry, a potem przenosimy w całości do miski z sałatką. Układamy go na wierzchu tak, aby kawałki ściśle do siebie przylegały.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz sos sriracha. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do miski. Kolendrę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z limonki. Całość energicznie mieszamy.
8.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Gotowym sosem polewamy sałatkę z wierzchu i podajemy ją gościom.
Sałatka meksykańska

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do mniejszej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy ją dokładnie. Wyciskamy sok z limonki i dalej mieszamy.

2

MARYNUJEMY KURCZAKA

Kurczaka starannie oczyszczamy, a potem oddzielamy od siebie piersi. Wkładamy je do większej miski i zalewamy marynatą. Smarujemy wierzch filetów, aby zostały równomiernie pokryte marynatą. Zostawiamy je tak na 10 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Pomidory myjemy i osuszamy. Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę, obieramy. Kroimy je na plastry i tak samo postępujemy z drugim awokado. Odkładamy na bok (możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało). Oczyszczamy deskę. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Myjemy i osuszamy szpinak.

4

UKŁADAMY WARZYWA W MISCE

Na dół miski wkładamy szpinak. Otwieramy puszki i odcedzamy kukurydzę oraz fasolę. Układamy je w misce obok siebie, na stosikach. Podobnie układamy także pomidory oraz awokado. Myjemy deskę.

5

SMAŻYMY KURCZAKA

Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy go na papier do pieczenia – bliżej jednego z boków, tak, by wolną częścią papieru można było przykryć filety. Tak opakowanego kurczaka przekładamy na patelnię. Smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, a potem wyciągamy go z papieru.

6

UKŁADAMY KURCZAKA W MISCE

Kładziemy kurczaka na umytą i suchą deskę. Kroimy go w plastry, a potem przenosimy w całości do miski z sałatką. Układamy go na wierzchu tak, aby kawałki ściśle do siebie przylegały.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz sos sriracha. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do miski. Kolendrę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z limonki. Całość energicznie mieszamy.

8

PODAJEMY SAŁATKĘ

Gotowym sosem polewamy sałatkę z wierzchu i podajemy ją gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2877,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

575,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy

Sałatka meksykańska - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl