Idealne jajka na Wielkanoc • przepis • składniki • przygotowanie
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY WODĘ
Jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, tak aby miały temperaturę pokojową. W garnku lub rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy sól. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy w niej jajko, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Woda powinna przykrywać jajko w całości.
GOTUJEMY JAJKA
Jeśli chcemy uzyskać jajkona miękko, gotujemy je 4-5 minut. Jajkona półtwardowymaga gotowania ok. 6-7 minut. Jajkona twardogotujemy natomiast ok. 8-9 minut.
HARTUJEMY JAJKA
Ugotowane jajko wyjmujemy z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania.
GOTUJEMY WODĘ Z OCTEM
Wodę łączymy w garnku z octem. Zagotowujemy.
BARWIMY WODĘ WYBRANYM BARWNIKIEM
Do zagotowanej wody dodajemy wybrany naturalny barwnik:kurkumę(dla uzyskania koloru żółtego),burakistarte na tarce o grubych oczkach (dla uzyskania koloru różowego), poszatkowanączerwoną kapustę(dla uzyskania koloru niebieskiego) lubłupiny cebuli(dla uzyskania koloru brązowego).
GOTUJEMY JAJKA W BARWNIKU
Jajka przecieramy ręcznikiem papierowym delikatnie zwilżonym octem i ostrożnie przekładamy do zabarwionej, gotującej się wody.
STUDZIMY I POLERUJEMY JAJKA
Jajka studzimy w zabarwionej wodzie. Im więcej czasu poświęcimy na ten proces, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
ODDZIELAMY MIĄŻSZ AWOKADO OD SKÓRKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ miażdżymy w skórce za pomocą widelca, a następnie oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Przekładamy do miski.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, delikatnie rozdrabniając kawałki awokado.
DEKORUJEMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka wykładamy porcję majonezu z awokado.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1507,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1507,9 kcal
Tłuszcz
91,3 g
Węglowodany
117,1 g
Błonnik
68,8 g
Białko
68,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!

BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza marchewkowa
Klasyczna pizza z salami na wyjątkowym spodzie z tartą marchewką! To świetny pomysł na wyjątkowy obiad, który nawet najmłodszych zachęci do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.

Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
Przemierzając bezkresne stepy, bez względu na to, czy jesteś łowcą nagród, handlarzem, zbieraczem czy przyrodnikiem, musisz mieć siłę. Tę zapewni Ci kowbojska owsianka białkowa Arthura, którą dobrze zjeść, zanim przystąpisz do gry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!