przepis-na-kobiete.pl

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka • przepis • składniki • przygotowanie

Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka

Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula biała - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
bakłażan - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 2 szczypty
kolendra świeża - 45 g
szczypior cebuli - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WOK FILETY:
kurczaka kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos.
2.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem i solą.
3.WOK MOCNO ROZGRZEWAMY,:
dodajemy oliwę z oliwek i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chwilę smażymy.
4.DODAJEMY KURCZAKA I:
smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. FILETY PRZEKŁADAMY NA: talerz.
5.DO WOKA WLEWAMY:
oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy pozbawionego skóry i pestek i pokrojonego w paski bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę).
6.DODAJEMY POZBAWIONĄ GNIAZDA:
nasiennego i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w paski cukinię cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.
7.DO WARZYW DODAJEMY:
przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości posiekanych i wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). SMAŻYMY.
8.DOPRAWIAMY PIEPRZEM CAYENNE:
i sosem sojowym.
9.NA KOŃCU DODAJEMY:
połowę z pozostałej ilości ziół.
10.KURCZAKA Z WARZYWAMI:
przekładamy do miseczki. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: ziołami.
Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WOK FILETY

kurczaka kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki na skos.

2

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem i solą.

3

WOK MOCNO ROZGRZEWAMY,

dodajemy oliwę z oliwek i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chwilę smażymy.

4

DODAJEMY KURCZAKA I

smażymy na mocnym ogniu do zarumienienia, co chwilę mieszając. FILETY PRZEKŁADAMY NA: talerz.

5

DO WOKA WLEWAMY

oliwę, mocno podgrzewamy, dodajemy pozbawionego skóry i pestek i pokrojonego w paski bakłażana, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty (w razie potrzeby dolewamy oliwę).

6

DODAJEMY POZBAWIONĄ GNIAZDA

nasiennego i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w paski cukinię cukinię oraz pokrojoną w piórka cebulę, smażymy na mocnym ogniu, co chwilę mieszając.

7

DO WARZYW DODAJEMY

przysmażone filety z kurczaka oraz 1/3 ilości posiekanych i wymieszanych wcześniej ziół (kolendry, mięty i szczypiorku). SMAŻYMY.

8

DOPRAWIAMY PIEPRZEM CAYENNE

i sosem sojowym.

9

NA KOŃCU DODAJEMY

połowę z pozostałej ilości ziół.

10

KURCZAKA Z WARZYWAMI

przekładamy do miseczki. DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI: ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1047,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

523,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

48,9 g

💪

Białko

48,9 g

Podobne przepisy