Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową • przepis • składniki • przygotowanie
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ
Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.
SMAŻYMY HOMARA
Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.
PODAJEMY HOMARA
Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1483 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
741,5 kcal
Tłuszcz
49,3 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
38 g
Białko
38 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowy pudding chia z doliny
Pewna sielska dolina z gry o tej samej nazwie, jest m.in. znana z dań, które możesz przygotować, grając. Spróbuj połączyć kilka składników z tego przepisu, aby otrzymać pyszny pudding, inspirowany tymi dostępnymi w grze, jednak znacznie smaczniejszy!

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.