przepis-na-kobiete.pl

Faworki trydenckie • przepis • składniki • przygotowanie

Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Faworki trydenckie

Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 55 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 1 szt.
masło - 25 g
mleko - 115 g
olej - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
wódka - 15 ml
mąka pszenna - 425 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIESZAĆ SUCHE:
składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2.NASTĘPNIE DODAJEMY POZOSTAŁE:
składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie.
3.NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE:
na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.
4.PONOWNIE KRÓTKO WYROBIAMY:
ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.
5.NOŻEM LUB RADEŁKIEM:
wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków.
6.SMAŻYMY NA DOŚĆ:
głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.
7.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Faworki trydenckie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIESZAĆ SUCHE

składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2

NASTĘPNIE DODAJEMY POZOSTAŁE

składniki i zagniatamy ciasto, tak aby było gładkie.

3

NASTĘPNIE ODSTAWIAMY JE

na mniej więcej godzinę, żeby odpoczęło.

4

PONOWNIE KRÓTKO WYROBIAMY

ciasto, podsypując je mąką i rozwałkowując na grubość 2 mm.

5

NOŻEM LUB RADEŁKIEM

wycinamy prostokąty: mniej więcej 2 na 6 cm, przecinamy pośrodku, ale nie przewijamy, jak tradycyjnych faworków.

6

SMAŻYMY NA DOŚĆ

głębokim tłuszczu, aż będą rumiane, następnie osączamy – najlepiej na papierowym ręczniku.

7

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2324,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,9 g

🌾

Węglowodany

47,7 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy