DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI • przepis • składniki • przygotowanie
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPRAŻAMY CZOSNEK
Czosnek kroimy w plastry. Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty. Doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z FASOLI
Odcedzoną białą fasolę przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Czosnek z przyprawami i tłuszczem dodajemy do fasoli. Miksujemy. Pastę przekładamy do miseczki. Całość oprószamy słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
PRZYGOTOWUJEMY TALERZ ROZMAITOŚCI
Pastę serwujemy z pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami. Podajemy z winogronami i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2157,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539,5 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
72,4 g
Błonnik
10,9 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Marynata grillowa do wieprzowiny
Wypróbuj nasz przepis i podkręć smak wieprzowiny z grilla smakowitą marynatą! To naprawdę proste!

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe pancakes
Poznajcie przepis na czekoladowe pancakes. To doskonały pomysł na szybką, łatwą w przygotowaniu przekąskę, którą można zaserwować na imprezie lub po prostu gdy poczujecie chęć na słodkie co nieco.

Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!