przepis-na-kobiete.pl

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego

Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 2 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml
świeży koperek - 1 szt.
łosoś wędzony - 100 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
serek śmietankowy - 200 g
pomidory suszone z kaparami - 50 g
cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 250 g
grana padano - 10 g
sól - 1 szczypta
natka pietruszki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA:
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO:
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
3.FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
5.SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI:
Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.
Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO

Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.

3

FORMUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm. Dwa prostokąty ciasta smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Do brzegów przyklejamy cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy. Wyrównujemy końcówki ciasta i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE

Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.

5

SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI

Ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3664,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,1 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

10,2 g

Podobne przepisy