przepis-na-kobiete.pl

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką

Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 750 ml
cebula - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
kumin - 1 łyżeczka
olej - 4 łyżki
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 4 łyżki
kapusta kwaszona - 850 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
Ajwar - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju przez 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni na pozostałym gorącym oleju aż do zarumienienia, doprawiamy 1 łyżeczką papryki w proszku oraz soli i odstawiamy.
2.ZAGOTOWUJEMY GULASZ:
Kapustę kiszoną odcedzamy na sitku. Do warzyw dodajemy pastę ajvar i krótko razem podsmażamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy mięso mielone i kapustę kiszoną, doprawiamy solą, kminkiem, pozostałą papryką w proszku i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
3.DOPRAWIAMY GULASZ:
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Gulasz doprawiamy do smaku i podajemy z łyżką śmietany i odrobiną pietruszki.
Gulasz z kiszoną kapustą i papryką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju przez 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni na pozostałym gorącym oleju aż do zarumienienia, doprawiamy 1 łyżeczką papryki w proszku oraz soli i odstawiamy.

2

ZAGOTOWUJEMY GULASZ

Kapustę kiszoną odcedzamy na sitku. Do warzyw dodajemy pastę ajvar i krótko razem podsmażamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy mięso mielone i kapustę kiszoną, doprawiamy solą, kminkiem, pozostałą papryką w proszku i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

3

DOPRAWIAMY GULASZ

Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Gulasz doprawiamy do smaku i podajemy z łyżką śmietany i odrobiną pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2175,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

362,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy