Lodowe torciki na maślance z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRUSKAWKI OCZYSZCZAMY.
300 G MIKSUJEMY: z maślanką.
Z POZOSTAŁYCH TRUSKAWEK
odkrawamy 8 ładnych plasterków, resztę kroimy na drobną kostkę. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.
ŻÓŁTKA I CUKIER
mieszamy w misce, a następnie ubijamy w gorącej kąpieli wodnej przez 3-5 minut na gęsty krem.
DODAJEMY MAŚLANKĘ Z
truskawkami i pokrojone w kostkę truskawki, mieszamy.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
PO JEDNYM PLASTERKU
truskawki umieszczamy w foremkach do muffinów, zalewamy masą i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki.
NASTĘPNIE W FOREMKI
wtykamy drewniane patyczki lub małe łyżeczki i ponownie wstawiamy do zamrażarki na kolejne 3 godziny do całkowitego zamrożenia. PRZED PODANIEM WYJMUJEMY: z foremek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1252,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,6 kcal
Tłuszcz
6,6 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Pastrami z warzywami
Duże kawałki pastrami, pysznych ziemniaków, cudownej fasolki edamame i innych doskonale komponujących się ze sobą składników to przepyszne danie w stylu amerykańskim. Poznaj je bliżej i zachwyć się jego smakiem.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!