przepis-na-kobiete.pl

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem

Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
sok z cytryny - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz czarny -
czosnek główka - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
kasza kuskus perłowa - 1 szkl
bulion warzywny - 375 ml
brokuł - 150 g
szpinak świeży - 2 garście
sól -
pomidorki koktajlowe - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc cieńsze kotleciki. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Następnie kawałki kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią mięso i całość odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.
2.GOTUJEMY KUSKUS:
Czosnek bardzo drobno siekamy. Następnie na nierozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz suchą kaszę kuskus. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, przez ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić czosnku. Tak przygotowany kuskus zalewamy ciepłym bulionem, który doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 7 minut.
3.DODAJEMY BROKUŁY I SZPINAK:
Różyczki brokułu i szpinak bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy je do kuskusu, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, w razie potrzeby mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie prawie cały bulion – wtedy możemy wyłączyć ogień i zostawić ją pod przykryciem, aby nie ostygła.
4.GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Zamarynowane wcześniej piersi kurczaka grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
5.PODAJEMY DANIE:
Kurczaka podajemy od razu, z dodatkiem zielonego kuskusu i pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych.
Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, tworząc cieńsze kotleciki. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Następnie kawałki kurczaka przekładamy do marynaty, dokładnie pokrywamy nią mięso i całość odstawiamy na min. 30 minut do lodówki.

2

GOTUJEMY KUSKUS

Czosnek bardzo drobno siekamy. Następnie na nierozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz suchą kaszę kuskus. Składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, przez ok. 3-5 minut, uważając, aby nie przypalić czosnku. Tak przygotowany kuskus zalewamy ciepłym bulionem, który doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez ok. 7 minut.

3

DODAJEMY BROKUŁY I SZPINAK

Różyczki brokułu i szpinak bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy je do kuskusu, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5 minut, w razie potrzeby mieszając. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie prawie cały bulion – wtedy możemy wyłączyć ogień i zostawić ją pod przykryciem, aby nie ostygła.

4

GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA

Zamarynowane wcześniej piersi kurczaka grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

5

PODAJEMY DANIE

Kurczaka podajemy od razu, z dodatkiem zielonego kuskusu i pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1925,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481,4 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

6,6 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

44,1 g

Podobne przepisy